Netanyahu odbio zaustaviti rat u Gazi, osporio Bidenov prijedlog o prekidu vatre

Ustvrdio je da su detalji prijedloga o prekidu vatre koje je iznio Biden ‘netačni’.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u ponedjeljak da “nije spreman zaustaviti tekući rat u Pojasu Gaze”, tvrdeći da su izjave predsjednika Joea Bidena o prijedlogu o prekidu vatre “netačne”.
– Nisam spreman zaustaviti rat – prenijela je televizija KAN Netanyahuove riječi tokom tajne rasprave u Odboru za vanjske poslove i odbranu Knesseta.
Ustvrdio je da su detalji prijedloga o prekidu vatre koje je iznio Biden “netačni”, piše Anadolija.

– Nacrt koji je Biden iznio je djelimičan. Rat će biti zaustavljen u svrhu vraćanja talaca i onda ćemo razgovarati. Postoje i drugi neotkriveni detalji. Mogli bismo prekinuti borbu na 42 dana kako bismo olakšali povratak talaca, ali nećemo odustati od našeg cilja potpune pobjede – kazao je Netanyahu.

Izraelski premijer je odbio razgovarati o broju palestinskih zatvorenika koji će biti oslobođeni u sklopu predloženog sporazuma o zamjeni talaca.
– Nećemo pristati da okončamo rat bez postizanja ciljeva – rekao je Netanyahu te dodao: “Broj talaca koji će biti oslobođeni u prvoj fazi sporazuma još nije utvrđen.”

Podsjećamo da je Biden u petak rekao da je Izrael predstavio trofazni sporazum kojim će se okončati sukobi u Gazi i osigurati oslobađanje talaca koji se drže u enklavi.
Biden je pozvao Hamas da prihvati prijedlog i pozvao Netanyahua da se odupre pritisku članova njegove vladajuće koalicije da odbace plan.
Međutim, Netanyahuov ured je u petak ponovio da vlada namjerava nastaviti svoju smrtonosnu ofanzivu na Gazu dok se ne ispune svi ratni “ciljevi” Tel Aviva.
Hamas je sa svoje strane rekao da će “pozitivno odgovoriti na svaki prijedlog koji uključuje trajni prekid vatre, potpuno povlačenje iz Pojasa Gaze, napore za rekonstrukciju, povratak raseljenih i završetak sveobuhvatnog sporazuma o razmjeni talaca”.

Izrael nastavlja brutalnu ofanzivu na Gazu nakon napada Hamasa 7. oktobra uprkos rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a kojom se zahtijeva hitan prekid vatre.
Više od 36.400 Palestinaca je od tada ubijeno u Gazi, velika većina su žene i djeca, a više od 82.600 je povrijeđeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *