Jako nevrijeme praćeno ledom pogodilo Banju Luku

Na snazi je crveni metroalarm za područje čitave BiH zbog jakih oluja koje su najavljene

Banju Luku je zahvatilo olujno nevrijeme praćeno kišom i ledom sa jakim udarima vjetra, pišu Nezavisne novine.

Naime, na snazi je crveni metroalarm za područje čitave BiH zbog jakih oluja koje su najavljene. Republički hidrometeorološki zavod RS izdao je upozorenje za lokalne nepogode, odnosno obilne padavine za teritoriju RS za ponedjeljak.Tokom ponedjeljka bit će nestabilno uz čestu kišu i pljuskove sa grmljavinom koje će se tokom većeg dijela dana premještati od jugozapada ka sjeveru i sjeveroistoku. Očekuju se i jače lokalne nepogode (izraženije na zapadu i sjeveru) uz obilnije padavine u kratkom periodu kao i pojava grada i pojačanog vjetra ponegdje – navedeno je u biltenu.

Ističu kako će količine padavina biti neujednačene i zavisit će od jačine pljuskova, te da se najviše padavina se očekuju na zapadu.

Iz Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice pozivaju stanovništvo, pravna i fizička lica, da blagovremeno preduzmu sve mjere i radnje na zaštiti ljudi i materijalnih dobara, te da svoje aktivnosti na otvorenom prostoru prilagode najavama meteorologa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *