Helez u Grabovici odao počast žrtvama: Zločin je zločin, bez obzira ko ga je počinio

Ministar odbrane BiH Zukan Helez danas je posjetio mjesto Grabovica između Mostara i Jablanice gdje je odao počast i položio cvijeće ubijenim civilima hrvatske nacionalnosti.

U noći sa 8. na 9. septembar 1993. godine neodgovorni pripadnici Armije RBiH su ubili 33 civila. Ubistvo Mladenke Zadro koja je imala tek nepune 4 godine, ubistvo starca Marka Marića koji je imao 87 godina, ubistvo 17 žena nije i ne može biti legitiman vojni cilj. Zločin je zločin, bez obzira ko ga počinio. Svaka majka jednako tuguje za svojim djetetom, svako dijete isto plače za svojim roditeljima. Svaka žrtva zaslužuje poštovanje.

Danas iz Grabovice želim da pošaljem poruku da nigdje i nikada više ne bude rata, da ne bude ubijenih i stradalih. Iz ovoga moramo naučiti lekciju i svoju djecu učiti da niko i nikada ovako nešto ne uradi“, naveo je Helez.

On je najavio da će u utorak 14. maja posjetiti stratište Ahatovići, mjesto na kojem su ubijeni civili bošnjačke nacionalnosti te stratište Sijekovac, na kojem su ubijeni civili srpske nacionalnosti.

Pozivam i sve druge političare u BiH da se poklone svim žrtvama, a ne samo žrtvama iz vlastitog naroda. Samo tako možemo graditi Bosnu i Hercegovinu i bolju budućnost“, naveo je Helez.

Patria