Željka Cvijanović traži vanrednu sjednicu Predsjedništva BiH kako bi razriješili Fatiha Kola dužnosti počasnog konzula u Panami

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović uputila je inicijativu za razrješenje počasnog bh. konzula u Panami Fatiha Kola. Ona je zatražila vanrednu sjednicu na kojoj bi Kol bio razriješen.

Zahtjev za razrješenje upućen je nakon što je portal Istraga objavila da je Kol povezan sa narko kartelom Tito i Dino i da je pod istragom Tužilaštva BiH.

Upravo je Kol na inicijativu Željke Cvijanović i imenovan za počasnog konzula u Panami, a na insistiranje njenog stranačkog kolege Staše Košarca, ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa koji je u dobrim odnosima s Kolom.

Kol je imenovan na sjednici održanoj u oktobru 2023. godine i to jednoglasnom odlukom Predsjedništva BiH.

Protiv Fatiha Kola Tužilaštvo BiH je donijelo naredbu o provođenju istrage zbog sumnje da je prao novac narko kartela kojim je iz Dubaija rukovodi Edin Gačanin Tito. Kol je, kako saznaje Istraga.ba, trebao biti uhapšen zajedno sa čelnicima FUP-a i biznismenom Gordanom Memijom u okviru međunarodne akcije “Black Tie 2”. Kako Kol u tom trenutku nije bio na teritoriji BiH, nije mogao biti uhapšen. No, njegovo ime navedeno je u prijedlogu za određivanje pritvora ili mjera zabrane članovima ili saradnicima narko kartela Tito i Dino.

Patria