EU SPREMNA: USVOJITE BUDŽET I DOBIJATE NOVAC

Evropski komesar za proširenje i politiku susjedstva, Oliver Varhelyi, istakao je danas u Sarajevu nakon Političkog foruma o evropskim integracijama Bosne i Hercegovine da je neophodno da svi u Sarajevu, Mostaru i Banja Luci udruže snage kako bi usvojili zakone potrebne za evropski put.

Varhelyi naglašava da bi odluka o početku pregovora BiH sa EU trebala biti podsticaj da se ispune svi uslovi postavljeni u vezi s reformama, uključujući i uslove za Plan rasta.Jasno je da BiH želi napredak, ubrzanje reformi, imamo velike ambicije i podsjećamo na zakone koji moraju biti usvojeni. To su uslovi koje treba ispuniti kako bismo započeli konkretne pregovore”, rekao je evropski komesar.

Naglasio je da BiH mora isporučiti ono što se traži, ali da će vrata EU ostati otvorena. Prema njegovim riječima, sve institucije trebaju raditi na primjeni uslova iz Plana rasta.

“Spremni smo da im platimo prvu tranšu prije ljetnjih odmora, ali se prije toga mora usvojiti budžet BiH”, dodao je Varhelyi.

Predsjedavajuća Savjeta ministara BiH, Borjana Krišto, precizirala je da BiH, kako bi dobila 1,8 milijardi eura iz Plana rasta, prvo mora donijeti Zakon o budžetu BiH.

On je ključan ne samo za funkcionisanje, već i za isplaćivanje prve tranše”, istakla je Krišto.

Prije Političkog foruma, lideri političkih stranaka u BiH održali su sastanak s Varhelyijem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *