Nejra Ibrović osuđena zbog utaje poreza u sarajevskoj piceriji, oduzima joj se više od 870.000 KM

Nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivnje, Kantonalni sud u Sarajevu proglasio je krivom Nejru Ibrović zbog krivičnog djela porezna utaja.

Ibrović je osuđena na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i istovremeno joj je oduzeto 872.491,46 KM nezakonite koristi pribavljene krivičnim djelom.

Nejra Ibrović se tereti da je od 2017. do 2019. godine, u svojstvu direktorice privrednog društva “APNglobal” u okviru kojeg posluju dva ugostiteljska objekta “Pizzeria Montana”, lažno prikazivala stvarni promet kroz fiskalne kase.

Tačnije, iz Tužilaštva Kantona Sarajevo su pojasnili da je promet umanjivala i na osnovu toga pravila lažne poreske prijave te plaćala manji porez nego što je trebalo. Na taj način utajila je porez u iznosu od 872.491,46 KM.

Tokom postupka koji se vodio protiv Ibrović, Tužilaštvo KS je izvelo više od 100 materijalnih dokaza, saslušano je 16 svjedoka kao i tri vještaka informacijsko-komunikacijske i finansijske struke.

Podsjetimo, Ibrović je uhapšena u okviru opsežne akcije “Kasa” koja se realizovala u nekoliko epizoda i u kojoj su uhapšeni i osuđeni i drugi privrednici iz Sarajeva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *