Doug Reed: Budućnost futsala je izuzetno uzbudljiva

U ovosedmičnom izdanju “Football Talks”, LTT Sports je imao čast razgovarati sa Dougom Reedom, istaknutim bivšim engleskim profesionalnim futsalerom. Reed je trenutno je FIFA sportski konsultant za Svjetsko prvenstvo u futsalu koje će se održati u Uzbekistanu ove godine.

Prvo pitanje je glasilo, Doug, na osnovu vašeg obimnog iskustva, kako vidite budućnost futsala u narednoj deceniji?

Budućnost futsala je izuzetno uzbudljiva. Svjedočimo značajnom i kontinuiranom povećanju učešća i interesovanja navijača širom svijeta. To ukazuje da smo na pragu nečega velikog. Sa fudbalskim velikanima poput Francuske i Njemačke koji sada ulažu velike napore u ovaj sport kako bi sustigli etablirane futsal nacije poput Brazila, Portugala i Španije.

Dalje su Douga Reeda iz LTT Sportsa pitali kako futsal lige mogu povećati svoju bazu navijača i angažman u regionima gdje sport još nije popularan?

Važno je da klubovi uspostave vezu sa svojim zajednicama. Istraživanja pokazuju da zajednički geografski identitet predstavlja glavni pokretač lojalnosti i interesovanja, rekao je Reed. Predstavljanje lokalne publike na autentičan način i što je ključno, komunikacija putem događaja i medija je ključna za privlačenje više ljudi u igru. Puna arena, zajedno sa spektakularnom akcijom koju futsal inherentno proizvodi, stvara uživo i emitovano iskustvo koje će navijači rado ponoviti.

O najperspektivnijim prilikama za rast popularnosti futsala danas, Doug Reed je rekao.

Danas svako ima toliko mnogo opcija za zabavu na dohvat ruke pa ako imalo izgube interesovanje, prelaze na alternativu. Mnogi sportovi se okreću kraćim formatima koji proizvode konstantnu akciju od prvog trenutka do posljednjeg. Futsal ima ove kvalitete kao i mnoge sličnosti sa najpopularnijim svjetskim sportom – fudbalom. To je moćna kombinacija za privlačenje kako učesnika tako i navijača. To je ključni faktor iza brzog rasta futsala. Međutim, on svejedno uglavnom ostaje nedovoljno razvijen. Razmatrajući, na primjer, da futsal ima globalnu bazu učesnika koja je jednaka golfu, njegova medijska prava su idalje manje vrijedna. Ovaj neiskorišteni potencijal stvara ogromne prilike.

Kako mislite da napretci u tehnologiji mogu uticati na trening i razvoj futsal igrača?

Futsal je poznat po tome što je vrlo tehnički zahtjevan sport, ali najvažnija osobina je inteligencija u igri. To je sposobnost da se ima dobra svijest, prepoznaju obrasce i izaberu najbolje rješenje u trenutku. Mislim da bi tehnološki napretci mogli biti vrlo zanimljivi za omogućavanje igračima da treniraju ove vještine tako što će se ponavljano uranjati u scenarije igre putem virtuelne stvarnosti. Biće fascinantno vidjeti kako će se ovaj aspekt razvoja igrača razvijati.

Izuzetno zanimljivo pitanje LTT Sportsa bilo je šta fudbal može naučiti od futsala?

Mislim da fudbal može naučiti od futsala u pristupima treniranju i taktici. Da bi uspješno djelovao sa ograničenim prostorom i vremenom, futsal razvija igračku inteligenciju, tehničku preciznost i taktičke strategije. Ove su sposobnosti iste one osobine koje razlikuju najbolje fudbalere svijeta i nije iznenađujuće što su mnogi od njih odrasli igrajući futsal.

Možete li podijeliti neke uvide o ulozi medijskog praćenja u promovisanju futsala i privlačenju sponzora?

Medijsko praćenje je ključno za futsal kako bi dosegnuo širu publiku i pružio platformu sponzorima da se povežu sa ovim navijačima. Ovo stvara povoljan ciklus investicija, promocije i rasta. Međutim, nije samo stvar stavljanja akcije na ekran. Potrebno je stvarati sadržaj koji pruža kontekst. Navijači će biti zainteresovani samo ako imaju se radi o priči koju okružuje spektakl.

Posljednje pitanje za engleskog futsalera bilo je, zašto su fudbalske organizacije donekle zanemarile futsal?

Fudbal je doživio ogroman rast u posljednjih 30 godina, pa je to privuklo fokus i investicije. Međutim, fudbal sada dostiže tačku zasićenja sa zahtjevima za manje utakmica. Futsal pruža priliku da privuče drugačiju publiku, poput mlađe, raznolike demografske ili onih koji su izgubili interes za fudbal zbog visokih cijena. Podstakao bih fudbalske organizacije, ili investitore, da istraže futsal jer će biti iznenađeni interesom i otkriti vrijedne mogućnosti, na kraju je poručio Doug Reed.