Zelenski: Izgubit ćemo rat bez američke pomoći blokirane u Kongresu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je jučer da će njegova zemlja izgubiti rat od Rusije ako obećana američka pomoć od 60 milijardi dolara, koju je najavio predsjednik SAD-a Joe Biden, u Kongresu ostane blokirana od republikanaca.

– Ako Kongres ne pomogne Ukrajini, Ukrajina će izgubiti rat – rekao je Zelenski u video obraćanju predstavnicima vladine platforme za sakupljanje sredstava za Ukrajinu United24.

Zelenski napominje da će, ukoliko Ukrajina izgubi rat, druge zemlje biti napadnute, kao i da će Rusija tada snažno upućivati nuklearnu prijetnju zapadnim državama.

Američki program za vojnu i ekonomsku pomoć Kijevu u vrijednosti od 60 milijardi dolara blokiran je u Kongresu od prošle godine zbog podjela između demokrata i republikanaca, koji su u pripremama za predsjedničke izbore u novembru.

Usvajanje te pomoći suspendovano je po volji pristalica bivšeg predsjednika i izvjesnog republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa, koji u Kongresu odbijaju da razmatraju tekst, povezujući ga s regulativom o imigraciji u SAD-u.

Posljednjih dana Zelenski je više puta tražio brzo usvajanje novog paketa pomoći, ocjenjujući da je on od “vitalne važnosti” za Ukrajinu.

Zelenski već duže vremena od svojih zapadnih saveznika, među kojima njegovoj zemlji SAD pružaju najveću pomoć, traži više municije za svoje vojnike na frontu i više sistema protivvazduhoplovne odbrane.

U očekivanju odluke ukrajinski vojnici primorani su da štede municiju i suočavaju se sa snažnom ruskom vojskom.

Brojnija ruska vojska malo po malo prodire na istočnom frontu u ukrajinski dio Donbasa i redovno posljednjih sedmica vrši napade na energetsku infrastrukturu Ukrajine.

Patria