Kakvu će razliku u rusko-ukrajinskom ratu napraviti paket pomoći SAD vrijedan 61 milijardu dolara?

Za iscrpljene ukrajinske topnike koji drže ruske snage u blizini istočnog grada Kupijanska, američki paket pomoći za koji se očekuje da će konačno proći ove sedmice je spas i, potencijalno, promjena u igri, iako bi to moglo potrajati, piše VOA.

– Da su ga progurali (ranije), to bi dramatično promijenilo situaciju – rekao je jedan vojnik, koji je dodao da je nedostatak granata smanjio njihovu sposobnost za pokrivanje pješadije, koštajući živote i teritoriju.

Šest mjeseci prepirki

Nakon šest mjeseci kongresnih prepirki, sada se očekuje da će paket pomoći vrijedan 61 milijardu dolara biti odobren ove sedmice u američkom Senatu i potpisan od predsjednika Joea Bidena, čime će se Kijev popuniti kritično niske zalihe artiljerijskih granata i protivzračne odbrane.

Priliv oružja trebao bi poboljšati šanse Kijeva da spriječi veliki ruski prodor na istok, rekla su dva vojna analitičara, bivši ukrajinski ministar odbrane i zvaničnik evropske sigurnosti.

Ali Kijev se i dalje suočava s nedostatkom ljudstva na bojnom polju, dok se postavljaju pitanja o snazi njegovih utvrđenja duž velike linije fronta od 1.000 kilometara ispred onoga što je predsjednik Volodimir Zelenski rekao da bi mogla biti ruska ljetna ofanziva.

– Najvažniji izvor ukrajinske slabosti je nedostatak ljudstva – smatra Konrad Muzyka, direktor vojne konsultantske kuće Rochan u Poljskoj.

Nakon višemjesečne debate, u maju stupa na snagu zakon koji je Zelenski potpisao 16. aprila o reviziji pravila koja regulišu način na koji Ukrajina mobiliše civile u vojsku s ciljem da proces bude brži, transparentniji i efikasniji.

– Ali novim regrutima bit će potrebni mjeseci obuke prije nego što budu raspoređeni, što zauzvrat stvara “prozor mogućnosti” za Rusiju.

Očekivao bih da će se situacija vjerovatno nastaviti pogoršavati u naredna tri mjeseca, ali ako mobilizacija ide po planu i američka pomoć bude deblokirana, onda bi se situacija trebala poboljšati od jeseni nadalje – rekao je Muzyka.

Zamor materijala

Moskva je imala prednost na bojnom polju otkako je u februaru zauzela Avdijevku, dugogodišnji bastion grad u istočnom Donbasu, a njene snage polako napreduju koristeći veći broj trupa i artiljerijskih granata.

One sada padaju na grad Chasiv Yar, koji se nalazi na uzvišici koja bi, ako bude zarobljena, približila Moskvu preostalim gradovima Donbasa pod kontrolom Kijeva, Kostjantinovki, Kramatorsku i Slavjansku.

Zelenski je prošle sedmice rekao da je Rusija sada u stanju da ispali 10 puta više artiljerijskih granata od ukrajinskih trupa. Ruske snage brojčano nadmašuju kijevske trupe na istoku 7-10 puta, rekao je ovog mjeseca ukrajinski general.

Andriy Yusov, portparol ukrajinske vojne obavještajne službe, kaže da je Moskva fokusirana na potpuno zauzimanje istočnih regija Donjecka i Luganska – Donbasa.

Rusija, dodao je, tamo napada na tri fronta – zapadno od Avdijevke, od Kupijanska do Limana i zapadno od Bahmuta. Na jugu je vršio pritisak na Robotyne, selo koje je ponovo zauzeo Kijev tokom prošlogodišnje ofanzive, rekao je on.

Ukrajinski položaji su ove godine pogođeni hiljadama bombi koje su ispalili ratni avioni, koristeći prednost ruske vazdušne nadmoći i sve manje ukrajinske protivvazdušne odbrane.

Andriy Zagorodnyuk, bivši ukrajinski ministar odbrane, ističe da bi priliv kopnene protivvazdušne odbrane pomogao, dok će borbeni avioni F-16, proizvedeni u SAD, za koje Kijev očekuje da će ih dobiti kasnije ove godine, u potpunosti potisnuti ruske ratne avione nazad.

Popunjene zalihe artiljerijskih granata trebale bi smanjiti jaz u ispaljenim granatama na nekoliko ruskih granata za svaku ukrajinsku.

Ne moramo imati jedan na jedan. Tri prema jedan bi i dalje radili posao – rekao je on, navodeći “proračunljiviji” pristup Kijeva u odnosu na oslanjanje Rusije na kvantitet.

Osim pomoći SAD-a, Evropska unija pruža pomoć, uključujući inicijativu koju predvode Češka, koja će Ukrajini početi isporučivati oko 300.000 metaka artiljerijskih granata kalibra 155 milimetara, počevši od juna.

Visoki izvor iz evropske sigurnosti rekao je Reutersu da je, ako Ukrajina dobije novu pomoć SAD-a i EU, vjerovatnoća da će izbjeći veliki ruski prodor u narednih 12 mjeseci “prilično velika”.

Masovni priliv osoblja

Ukrajinskoj vojsci je bio potreban “masovni” priliv osoblja kako bi zaustavila ruske snage na cijelom frontu, rekao je Muzyka.

Izvor iz evropske sigurnosti također je rekao da Ukrajina treba da pojača napore za mobilizaciju.

Nijedna strana u sukobu ne dijeli zvanične podatke o vlastitoj vojnoj snazi i stopama žrtava.

Ukrajinac Yusov je rekao da Rusija, koja kontroliše 18% ukrajinske teritorije, ima između 450.000 i 470.000 kopnenih vojnika koji se bore u Ukrajini, pored 35.000 pripadnika nacionalne garde, kao i odvojene vazdušne i pomorske operacije koje se odvijaju.

Kijev je u prošlosti rekao da ima oko milion ljudi s oružjem.

U decembru je Zelenski rekao da njegova vojska želi mobilizirati do pola miliona novih vojnika.

Muzyka je istakao da nije jasno koliko su duboka ukrajinska utvrđenja. Vojska kaže da je radila danonoćno na njihovom poboljšanju, a Zelenski je rekao da je ovog mjeseca izgradnja završena do 98 posto u nekim područjima fronta.

Patria