Kakvu vojnu podršku Sjedinjene Američke Države pružaju Izraelu?

Humanitarna katastrofa u Gazi potaknula je pozive Washingtonu da postavi uslove za milijarde dolara vojnog finansiranja i druge pomoći koju pruža Izraelu, koji je od Drugog svjetskog rata primio više američke strane pomoći nego bilo koja druga zemlja, piše Reuters.

U 2016. godini, američka i izraelska vlada potpisale su treći desetogodišnji Memorandum o razumijevanju, za period od 1. oktobra 2018. do 30. septembra 2028. Memorandum o razumijevanju osigurava ukupno 38 milijardi dolara vojne pomoći tokom deset godina, 33 milijarde dolara grantova za kupovinu vojne opreme i pet milijardi za sisteme odbrane od raketa.

Izrael je prvi međunarodni operater F-35 Joint Strike Fighter, koji se smatra tehnološki
najnaprednijim borbenim avionom ikada napravljenim. Izrael je u procesu kupovine 75 F-35 i prošle godinepreuzeo je isporuku od 36 aviona, plaćajući ih uz pomoć SAD-a.

SAD su pomogle Izraelu da razvije i naoruža svoj raketni odbrambeni sistem kratkog dometa Željezna kupola, nakon rata 2006. godine između Izraela i libanskog Hezbollaha. SAD su u više navrata poslale Izraelu stotine miliona dolara za pomoć u dopuni svojih projektila presretača.

Washington je također pomogao u finansiranju razvoja izraelskog sistema „Davidova praćka“, dizajniranog da obara rakete ispaljene sa udaljenosti od 100 do 200 km.

Prošle godine je predsjednik Joe Biden zatražio od Kongresa da odobri dodatni zakon o potrošnji od 95 milijardi dolara koji uključuje 14 milijardi dolara za Izrael, uz 60 milijardi dolara za Ukrajinu, podršku Tajvanu i milijarde humanitarne pomoći.

Paket je prošao u Senatu sa 70% podrške u februaru, ali je blokiran u Predstavničkom domu, jer ga republikanski lideri ne daju na glasanje, uglavnom zbog prigovora na finansiranje Ukrajine. Također se suočava sa otporom šačice lijevo orijentisanih demokrata koji se protive slanju više novca Izraelu dok vodi vojnu kampanju u kojoj je ubijeno više od 30.000 civila u Gazi.

Patria