Obavještajci upozoravaju: Rusija planira sabotaže širom Evrope

Evropske obavještajne agencije upozorile su vlade da Rusija planira nasilne sabotaže širom Evrope.

Obavještajci smatraju da je Rusija već počela pripremati tajne bombaške napade, podmetanje požara i oštećenje infrastrukture, direktno i preko posrednika, bez prevelike zabrinutosti oko civilnih žrtava.

– Smatramo da je znatno porastao rizik od sabotaže – rekao je Thomas Haldenwang, šef njemačke obavještajne službe, prošlog mjeseca na sigurnosnoj konferenciji – samo nekoliko dana nakon što su u Bavarskoj uhapšena dvojica njemačko-ruskih državljana zbog planiranja napada na vojne i logističke lokacije u Njemačkoj.

Vlasti Velike Britanije su krajem aprila optužile dvojicu muškaraca za izazivanje požara u skladištu u kojem su se nalazile pošiljke pomoći za Ukrajinu. Engleski tužioci tvrde da su radili za rusku vladu, prenosi Index.

Sigurnosne službe u Švedskoj, pak, istražuju niz nedavnih iskliznuća voza s tračnica, za koje sumnjaju da bi se moglo raditi o sabotaži.

Prošlog mjeseca je češki ministar saobraćaja kazao da je Rusija pokušala uništiti signalne sisteme na češkim željeznicama.

U februaru su u Estoniji ruski obavještajni operativci izveli napad na automobil ministra unutrašnjih poslova.

Francusko ministarstvo odbrane također je ove godine upozorilo na moguće ruske napade vojnih lokacija, piše The Financial Times.

NATO je u četvrtak izrazio duboku zabrinutost zbog rastućih ruskih “malignih aktivnosti na savezničkoj teritoriji”.

Njemačka je u petak zaprijetila posljedicama po Moskvu zbog hakerskog napada na socijaldemokratsku stranku kancelara Olafa Scholza 2023. godine.

Analitičari britanskog instituta Royal United Services Institute su u nedavnom izvještaju naveli da Rusija aktivno radi na tome da pojača svoj utjecaj u Evropi, pri čemu koristi posrednike poput ruske dijaspore i kriminalne grupe s kojima Kremlj ima dugogodišnje veze.

Budući da je Rusija pojačala aktivnosti na evropskom kontinentu, sigurnosne službe su u stalnom stanju pripravnosti te nastoje identifikovati mete koje su im možda promaknule.

Naprimjer, još uvijek ima dosta neodgovorenih pitanja o eksploziji u tvornici municije BAE Systems u Walesu koja opskrbljuje Ukrajinu granatama.

U oktobru 2014. uništeno je češko skladište oružja u kojem se nalazilo oružje za Kijev. Kasnije je otkriveno da su agenti ruske vojne obavještajne službe postavili eksploziv.

U petak je izbio veliki požar u tvornici u Berlinu koja je u vlasništvu kompanije za proizvodnju oružja Diehl, koja također opskrbljuje Ukrajinu.

Požar je gasilo više od 160 specijalizovanih vatrogasaca, a stanovnicima u velikom dijelu zapadnog dijela glavnog grada rečeno je da zatvore prozore zbog mogućih otrovnih para.

– Dosadašnje sabotaže su služile u svrhu stvaranja haosa, ali se mogu koristiti i za stvaranje dezinformacija.

Rusija također želi putem ovih napada steći što više znanja za slučaj da stvarno poželi imobilizirati Evropu … To su vježbe – tvrdi Keir Giles, viši savjetnik u britanskom institutu The Royal Institute of International Affairs.

Patria