Aleksandar Vučić: Idem u New York da pokušam spriječiti donošenje rezolucije o Srebrenici

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da putuje u New York gdje će pokušati spriječiti u Ujedinjenim nacijama donošenje rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Planiram već 21. aprila da odem tamo i da budem šest, sedam, osam dana, da razgovaramo sa što više predstavnika“, rekao je Vučić.

Poručio je da “ostaje da se borimo”.

Ovo usvajanje rezolucije je toliko nefer, jer je već donijeta opća rezolucija o genocidu, a pojedinačno je nefer da se ide dalje“, istakao je Vučić.

Podsjećamo, u srbijanskoj političkoj javnosti zabrinuti su zbog mogućnosti da se na zasjedanju Generalne skupštine UN-a krajem aprila usvoji rezolucija o Srebrenici koju priprema Misija Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama na čelu s ambasadorom Zlatkom Lagumdžijom.

Prema medijskim navodima, u rezoluciji se, između ostalog, traži od svih zemalja svijeta da razvijaju programe o Srebrenici, kao i da osude svako “veličanje lica koja su osuđena za ratne zločine protiv čovječnosti i genocid u Srebrenici”.

Vučić je prije nekoliko dana naglasio da bi nakon usvajanja rezolucije mogli uslijediti “zahtjevi za ukidanje bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska i da Beograd plati ratnu odštetu“, piše Faktor.

Patria