Hiljade Mađara iskazale nezadovoljstvo politikom Viktora Orbana

Hiljade Mađara protestovale su jučer protiv premijera Viktora Orbana, mjesec dana prije početka izbora za Evropski parlament te lokalnih izbora.

Peter Magyar, bivši vladin insajder kojeg neki posmatrači smatraju prvom ozbiljnom prijetnjom Orbanu u posljednjih nekoliko godina, organizovao je skup na kojem je učestvovalo oko 10.000 ljudi u istočnom gradu Debrecenu, uporištu vladajuće stranke Fidesz.

Kandidati Fidesza vodili su grad od kasnih 90-ih, a vladajuća stranka osvojila je oko 60 posto glasova na posljednjim izborima, u poređenju s otprilike trećinom koju su osvojile opozicion stranke.

Obraćajući se pristašama, Magyar je ciljao na jednu od temeljnih Orbanovih politika, kritikujući “iznimno nizak” nivo doplatka za djecu u Mađarskoj.

Orban kaže da među zemljama EU Mađarska najveći dio svoje ekonomije troši na podršku porodici.

Potreban nam je potpuno novi sistem u kojem je socijalna podrška doista prilagođena društvenim potrebama – rekao je Magyar, poručivši da Mađarskom vlada “dobro povezana elita”, što će nastojati okončati ako bude izabran.

Međunarodni posmatrači kažu da je Orban sredstva EU usmjerio poslovnim ljudima bliskim Fideszu kako bi se učvrstio na vlasti. Orban kaže da Mađarska nije korumpiranija od drugih zemalja.

Tijelo zaduženo za nadzor fondova EU kaže da nema odgovarajuće ovlasti za razotkrivanje mogućih nepravilnosti te je zatražilo dodatne ovlasti.

Patria