UEFA: Girona bi mogla ostati bez nastupa u Ligi prvaka

Konzorcij City Group Football, vlasnik Manchester Cityja, morat će smanjiti svoj udio u španskom prvoligašu Gironi kako bi se katalonski klub mogao takmičiti u UEFA Ligi prvaka sljedeće sezone, što će biti njihov prvi put u historiji.

UEFA je objavila ovu odluku jer City Group od 2017. godine drži 47 posto vlasništva u Gironi, koja je osigurala plasman među prva četiri tima u španskom prvenstvu.

Na početku sezone, Girona je smatrala da poštuje pravila UEFA-e, jer konzorcij iz Emirata nema većinski udio. Međutim, prema pismu UEFA-inog tijela za finansijsku kontrolu klubova (CFCB), dovoljno je da entitet “drži 30 posto ili više kapitala ili glasačkih prava kluba”, ili čak samo 10 posto ako je njegov glavni dioničar.

Da bi Manchester City i Girona mogli zajedno takmičiti u Ligi prvaka, City Group će morati smanjiti svoj udio u vlasništvu katalonskog kluba do 3. juna, što je rok koji je postavila UEFA.

Kako bi se izbjegla brzopleta prodaja dionica koja bi mogla biti ekonomski nepovoljna, pismo CFCB-a klubovima ipak nudi privremenu mogućnost, ograničenu na narednu sezonu: prijenos dionica u trust fond bez prava inspekcije, pod kontrolom UEFA-e.

Prošle godine, isto pravilo o viševlasništvu klubova dovelo je do tri postupka protiv Toulousea i AC Milana, engleskog kluba Aston Ville i portugalskog kluba Vitorie, kao i Brightona (Engleska) i Union Royal Saint-Gilloise (Belgija).