Rukometna reprezentacija BiH još uvijek ima šanse za plasman na Svjetsko prvenstvo

Uprkos eliminaciji u baražu od Portugala, postoji šansa da se rukometna reprezentacija BiH ipak nađe na Svjetskom prvenstvu 2025.

Naime, na turniru će učestvovati ukupno 32 ekipe, od čega 17 predstavnika iz Evrope – Austrija, Hrvatska, Češka, Danska, Francuska, Njemačka, Mađarska, Island, Italija, Nizozemska, Sjeverna Makedonija, Norveška, Poljska, Portugal, Slovenija, Španija i Švedska.

Pet je predstavnika Afrike (Alžir, Zelenortska Ostrva, Egipat, Gvineja i Tunis), četiri predstavnika Azije (Bahrein, Japan, Kuvajt i Katar), tri predstavnika Južne Amerike (Argentina, Brazil i Čile), te jedan predstavnik Sjeverne Amerike (Kuba).

To znači da ostaju slobodna dva mjesta za pozivnicu, takozvani wild card.

Jedan je već dobila reprezentacija SAD, uz objašnjenje da se Amerikanci spremaju za Olimpijske igre 2028. u Los Angelesu.

Druga pozivnica ide jednoj evropskoj reprezenteaciji, samo ostaje pitanje kojoj. Objektivno, male su šanse da to bude baš BiH, ali kad je IHF u pitanju, sve je moguće…

Žrijeb za Svjetsko prvenstvo će biti obavljen 29. maja, a ime dobitnika wild carda će biti objavljeno u narednim danima.