Nevjerovatna situacija u Premier ligi: Ni kada sezona završi neće se znati ko ispada

Premierligašu Evertonu nedavno su oduzeta još dva boda od Premier lige nakon što je klupska žalba na optužbu za kršenje Pravila o isplativosti i održivosti (PSR) bila neuspješna. Odbitak ostavlja Everton na 16. mjestu s 27 bodova, dva boda iznad zone ispadanja.

“Neovisna komisija saslušala je dokaze i argumente kluba o nizu potencijalnih olakotnih čimbenika za njegovu priznatu povredu pravila od 16.6 miliona funti (21 milion dolara), uključujući učinak dviju uzastopnih PSR optužbi”, priopćila je Premier liga.

Bizarna situacija Everton je rekao da se planira ponovo žaliti. Klub je u januaru optužen za kršenje PSR-a Premier lige u svojim financijskim podacima za razdoblje koje počinje 2019.-20. i završava 2022.-23. Prema smjernicama Premier lige, klubovi su u opasnosti od kršenja PSR-a ako pretrpe više od 105 miliona funti (132.62 miliona dolara) gubitaka tokom tri sezone, ili 35 miliona funti godišnje. Klub je prethodno priznao kršenje PSR-a za razdoblje procjene koje završava sa sezonom 2021.-22., nakon što je u tom periodu pretrpio gubitke od 124.5 miliona funti, prema nezaivsnoj komisiji. Klub iz Merseysidea kažnjen je za prvi prekršaj oduzimanjem 10 bodova u decembru, a nakon žalbe, ta im je kazna smanjena na šest bodova.

U izjavi u januaru, Everton je istakao da je prva optužba već pokrila 75 posto razdoblja njihovog drugog kršenja, za koje su već bili sankcionirani. Žalba je danas i službeno uloženo, a odluka o njoj bit će donesena do 24. maja ove godine. To je pet dana nakon što završi sezona u Premier ligi, a to znači da postoji ozbiljna šansa da se ni po završetku lige neće znati ko ispada, a ko ostaje u ligi jer je Everton i dalje itekako u borbi za ostanak.

Standings provided by Sofascore