Ovo su tri najbolje zemlje za poslovanje

Singapur, Danska i SAD najbolja su mjesta na svijetu za poslovanje, prema ljestvici poslovnog okruženja Economist Intelligence Unita (EIU).

– Singapur će ostati najbolje geografsko područje na svijetu za poslovanje, kao što je to bio slučaj u proteklih 16 godina – rekla je EIU-ov direktorica prognoze za zemlju i evropska analitičarka, Prianthi Roy, za CNBC.

Faktori koji podržavaju lidersko mjesto ove zemlje jugoistočne Azije kao vrhunske poslovne destinacije su njena politička stabilnost i posvećenost vlade na pomoć domaćim kompanijama iz privatnog sektora u tehnološkoj nadogradnji, rekla je.

EIU-ovo rangiranje ocjenjuje privlačnost poslovanja u 82 zemlje i teritorija, a mjeri se na temelju pokazatelja kao što su inflacija, troškovi života, ekonomski rast i fiskalna politika, prenosi Investitor.me.

Mjerač takođe nudi uvide u to koje su ekonomije u boljem položaju za rast od drugih i “efikasan način da se utvrdi gdje bi uskoro moglo doći do povećanja investicione potrošnje”, rekli su analitičari EIU-a.

Iza Singapura su Danska i SAD koje su zauzele drugo i treće mjesto.

Danska, sa svojim “čvrstim makroekonomskim temeljima” i visokokvalitetnom transportnom i digitalnom infrastrukturom, može se smatrati jednom od najatraktivnijih poslovnih lokacija na svijetu, rekla je Roy.

Tržišne prilike ostaće povoljne u SAD-u, posebno uz malo ograničenja vanjske trgovine i ulaganja u SAD-u, dodala je.

– Predviđa se da će Singapur, Danska i SAD imati najbolje poslovno okruženje u sljedećih pet godina – pokazao je izvještaj.

Njemačka i Švajcarska zauzele su četvrto i peto mjesto, dok Kanada, Švedska, Novi Zeland, Hong Kong i Finska čine ostatak od 10 najboljih mjesta na svijetu za poslovanje.

– Sve su to napredne ekonomije i dugotrajno imaju dobre rezultate u našem indeksu, stoga su to sigurni ulozi za ulaganja – navodi se u izvještaju, ali se upozorava da će i ukupne stope rasta i stope rasta BDP-a po glavi stanovnika vjerovatno ostati stabilne i relativno spore.

Neki od značajnih “velikih poboljšanja” koji su postigli dobre rezultate u indeksu bile su zemlje poput Grčke, Katara i Indije.

Grčka je zabilježila najveće poboljšanje poslovne klime u indeksu EIU-a zbog reformi koje je donijela pro-poslovna vlada, pokazao je izvještaj.

Reforme slobodnog tržišta koje je obećao argentinski predsjednik Javier Milei, usmjerene na podsticanje privatnog preduzetništva i privlačenje stranih ulaganja, dovele su zemlju do naglog poboljšanja na ljestvici na drugo najbolje poslovno okruženje.

– Indija je jedino tržište jedne zemlje koje nudi potencijalnu ljestvicu uporedivu s onom u Kini – navodi se u izvještaju, dodajući da mladi demografski profil zemlje predstavlja dobar znak za njenu radnu snagu i buduću potražnju. Indija je zauzela treće mjesto na popisu najnaprednijih poslovnih okruženja.