Stručnjaci o unapređenju zdravlja i dobrobiti djece: Zdrava ishrana je osnovna potreba svakog djeteta

Novi alarmirajući rezultati istraživanja koje je provedeno u okviru projekta Nestlé „Zdravo!“ – „Healthier kids“, ukazuju na to da samo 14,5% učenika u Bosni i Hercegovini u toku dana konzumira preporučenih pet obroka, dok čak 15,4% učenika ima svega dva obroka dnevno. Također, zabrinjavajući je podatak i da 9,9% učenika u školi konzumira neadekvatnu hranu.

Konzumiranje hrane u ovom broju obroka nije primjereno za ishranu djece školskog uzrasta,  a ovakve nezdrave prehrambene navike kod djece predispozicija su za nastanak i razvoj pretilosti ali i drugih zdravstvenih problema, upozoravaju stručnjaci koji su se udružili s ciljem unapređenja zdravlja i dobrobiti naše djece.

Irzada Taljić, profesorica nutricionizma na Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu u Sarajevu i predsjednica Udruženja nutricionista u Bosni i Hercegovini kazala je da se svakodnevno suočava s izazovima koje donosi nedovoljna svijest o pravilnoj ishrani među djecom, ali i njihovim roditeljima. “Nažalost, imamo sve veći broj problema povezanih s prekomjernom težinom, nedostatkom energije i nedostatkom koncentracije među djecom, a sve je to i posljedica nezdravih prehrambenih navika. Našoj djeci bi trebali pružiti raznovrsnu ishranu bogatu voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama, proteinima i zdravim masnoćama. Neka nam zdrava ishrana djece postane prioritet, ne samo danas, već svakog dana”, rekla je Tajić.

 

Erol Kovačević, profesor na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu dodao je da su fizička aktivnost i zdrava ishrana ključni faktori koji doprinose zdravom razvoju djece. “Kroz redovnu fizičku aktivnost, djeca jačaju svoje tijelo, razvijaju motoričke vještine, poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje i smanjuju rizik od prekomjerne težine i gojaznosti, te drugih zdravstvenih problema. Također, fizička aktivnost ne mora biti ograničena samo na sportske aktivnosti. To može uključivati ​​igru na otvorenom, vožnju bicikla, šetnju ili jednostavne vježbe kod kuće. Treba djecu potaknuti da budu aktivna svakog dana, bez obzira kakva ta aktivnost bila”, dodao je Kovačević.

Da bi djeca usvojila zdrave navike, izrazito je i važna uloga obitelji odnosno roditelja, baka i djedova koji mogu bi odlični primjeri djeci. S time se slaže i Slavica Delibašić, bivša košarkašica, i ovogodišnja ambasadorica programa Zdravo! Baka/Nana kojeg provodi Nestlé. “Uvijek sam se trudila sam da svojoj djeci i unucima budem primjer zdravog načina života i zato mi je sada posebna čast što sam Zdravo! Baka/Nana ambasadorica. Sretna sam što su moji unuci kroz igru, razgovor i zajedničko kuhanje usvojili zdravije prehrambene navike i raduje me kad ih vidim da se bave sportom. Ohrabrujem sve roditelje, bake i djedove da prenose zdravi način života na djecu”, naglasila je Delibašić.

Aleksandar Marić, profesor kineziologije u O.Š Z.J.Jovanović u Banjoj Luci, izjavio je da je sretan što može oblikovati ne samo tjelesni, već i prehrambeni aspekt života djece, koji dugoročno pozitivno djeluje na njihovo zdravlje. “Odlučio sam implementirati programe koji će educirati mlade o važnosti zdravije ishrane. Primijetio sam kako su naši učenici počeli birati zdravije opcije u školskoj kantini, donositi voće i povrće za užinu, te izbjegavati brzu hranu i gazirana pića. Njihova energija i koncentracija su se poboljšali, a mnogi su postigli izvanredne sportske rezultate”, naveo je Marić.

Koraljka Novina-Brkić, nutricionista kompanije Nestlé za Adriatic regiju ovom prilikom je predstavila i novi format Zdravo! Programa u Bosni i Hercegovini koji će podrazumijevati aktivno učešće predstavnika osnovnih škola u Bosni i Hercegovini, a sve s ciljem prenošenja zdravih životnih navika djeci. „Ponosni smo što Nestlé daje značajan doprinos promociji zdravog načina života, i naša godišnja istraživanja već sad pokazuju trendove prehrambenih i fizičkih aktivnosti djece. Nestlé program Zdravo! jedini je koji se kontinuirano bavi  prehranom djece kroz edukacije i sportske aktivnosti u Bosni i Hercegovini i nastavit ćemo brinuti o kvaliteti života i zdravlju djece“, kazala je Novina-Brkić.

Tokom susreta i razgovora o ovoj važnoj temi, Janko Ilić, direktor kompanije Nestlé za Bosnu i Hercegovinu, dodao je da Nestlé u BiH, uz dobro poslovanje, nastavlja i dalje provoditi društvene projekte poput Zdravo! programa i činiti dobro u svojoj neposrednoj zajednici.

Projekat Zdravo! dio je globalne inicijative kompanije Nestlé, u okviru koje se kompanija obavezala da će do 2030. godine pomoći da 50 miliona djece vodi zdraviji život. U Bosni i Hercegovini u okviru projekta Zdravo! koji postoji već 15 godina, realizirano je mnogo zabavnih i edukativnih aktivnosti, a program je do sada obuhvatio više od 50.000 djece školske dobi. Zdravo! Akademija stalni je savjetnik za stvaranje zdravijih životnih navika, koji nudi provjerene informacije o ishrani i nutricionizmu, kao i alate koji olakšavaju njihovu primjenu. Neki od njih su Zdravo! lista namirnica – vodič za kupovinu namirnica, Nutriporcija – planer jelovnika koji pomaže pri sastavljanje balansiranog obroka i kuharica Zdravo! kuhaj sa mnoštvom ideja za zabavna i zdrava jela bogata svim potrebnim nutrijentima. Istovremeno, platforma nudi i jednostavne savjete za uravnotežen razvoj djece, te ideje za stimulisanje djece na fizičku aktivnost.