Otvoren konkurs za Graditeljsku nagradu Cemex 2024.

Najveći regionalni proizvođač građevinskog materijala Cemex otvorio je konkurs za dodjelu godišnje Graditeljske nagrade Cemex koja predstavlja priznanja za izuzetna građevinska i arhitektonska postignuća.

Konkurs za Graditeljsku nagradu Cemex otvoren je za prijave do 24. maja 2024. U junu će se priznanja dodijeliti nacionalnim pobjednicima koji će predstavljati Bosnu i Hercegovinu na međunarodnom izdanju Graditeljske nagrade Cemex krajem godine u Meksiku.

Prijavu za učešće na konkursu mogu poslati projektanti, izvođači, investitori te studenti s projektima koji su završeni u periodu između 1. januara 2022. i 31. decembra 2023., a koji su u gradnji koristili minimalno 50 posto Cemexovih proizvoda. Karakteristike koje će se uzimati u obzir pri ocjenjivanju projekta su arhitektonsko rješenje, projekat konstrukcije, postupak gradnje, sveukupna održivost objekta, doprinos društvu te inovacije.

Nagrade se ove godine dodjeljuju u kategorijama: Porodične kuće, Višestambene zgrade, Javne i poslovne građevine, Infrastrukturne građevine i Zajednički prostori. Osim toga, uspostavljena je i nova kategorija, Kreativnost u betonu, u kojoj će se nagrađivati djela bilo koje namjene, od urbanih, pejzažnih, građevinskih, do produktnih ili umjetničkih, koja su uglavnom izrađena od betona i koja svojoj upotrebi pristupaju s inovativne, održive i/ili kreativne pozicije. U konkursu za nagradu u ovoj kategoriji mogu sudjelovati svi, od studenata do profesionalaca.

Također, na međunarodnom nivou će se nacionalni finalisti takmičiti i za nagradu Održiva budućnost. Međunarodni odbor Cemex Building Award razmotrit će sve nacionalne pobjednike i dodijeliti posebno priznanje projektima koji pokazuju visok nivo usklađenosti s nekim od 17 UN-ovih ciljeva održivog razvoja. Pri evaluaciji projekata, osim usklađenosti s ciljevima održivog razvoja, razmatrat će se i doprinos projekta društvu, njegova otpornost na klimatske uvjete te potencijal replikacije.

Članovi Odbora nagrade su uvaženi stručnjaci koji će svojim znanjem i iskustvom, a na temelju zadanih kriterija, ocjenjivati prijavljene projekte. Odbor nagrade u Bosni i Hercegovini čine doc. dr. Gordana Broćeta, d.i.g., vanredni profesor Arhitektonsko građevinsko geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, poznati arhitekta Hasan Ćemalović te doc. dr. sc. Valerija Kopilaš, dipl. ing. arh., s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Mostaru.

Svake godine Cemex Building Award odaje priznanje najboljim građevinama, a time i svim ljudima koji ih čine mogućim. Danas je to inicijativa koja promoviše razvoj, kreativnost i inovativnost u graditeljstvu, podsičući razmjenu ideja i rješenja između različitih građevinskih kultura svijeta. Nagrada promoviše radove koji s većom ambicijom ostvaruju bolje prostore i bolja rješenja za korisnike i zajednice, promovišući brigu o okolišu i društvenu vrijednost.

Više informacija o konkursu za Graditeljsku nagradu Cemex možete pogledati OVDJE.