Kreće gradnja dionica vrijednih preko 2,5 milijardi KM, krediti i od komercijalnih banaka

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je generalno obavještenje o nabavci radova za dvije velike dionice Koridora 5C kroz Hercegovinu.

Rijel je o dionici Ovčari – Tunel Prenj – Mostar Sjever te dionici Mostar Sjever – Mostar Jug, piše BiznisInfo.ba.

Kada je riječ o dionici od Ovčara do sjevernog ulaza u Mostar, koja uključuje tunel Prenj, navodi se da Autoceste FBiH namjeravaju upotrijebiti dio prihoda od novca kojim upravlja EBRD za troškove gore navedenog projekta.

Ukupna vrijednost ove dionice je čak 960 miliona eura, odnosno oko 1,9 milijardi KM.

Država Bosna i Hercegovina dostavila je Banci namjeru korištenja sredstava kredita EBRD-a u iznosu od 300 miliona eura i kredita Evropske investicijske banke (EIB) u iznosu od 300 miliona eura za financiranje izgradnje prioritetnih dionica autocesta na međunarodnom prometnom Koridoru 5C.

Preostala sredstva za projekt, čija ukupna procijenjena vrijednost iznosi 360 miliona eura, osigurat će se iz očekivanih bespovratnih sredstava WBIF-a i vlastitih sredstava Autocesta.

Dionica je podijeljena u tri poddionice: Tunel Prenj (dužina = 12,4 km), za koji je postupak izbora izvođača u toku, te poddionice Ovčari – Prenj i Prenj – Mostar sjever za koje je u fazi definisanja.

Kada je riječ o dionici Mostar Sjever – Mostar Jug, praktično mostarskoj zaobilaznici, njena procijenjena vrijednost je 369 miliona eura, odnosno oko 740 miliona KM.

Ovdje se planiraju sredstva kredita EBRD-a u iznosu od 110 miliona eura i kredita komercijalnih banaka u iznosu od 150 miliona eura. Bosni i Hercegovini su odobrena bespovratna sredstva WBIF-a u iznosu od 150 miliona eura.

Dužina ove dionice je 15 kilometara,  a procedura izbora izvođača je u toku.

Preuzimanje teksta dozvoljeno uz obavezno navođenje izvora i postavljanje linka ka originalnom tekstu na BiznisInfo.ba