Pogledajte interes radnika za novu tvornicu bh. giganta

Iako se često govori da u BiH nema dovoljno radne snage, u ovom slučaju, kako se čini, to neće biti problem

U Banovićima je  održan radni sastanak predstavnika firme Alma Ras i Općine Banovići sa zainteresovanim radnicama za rad u budućem pogonu ove firme u Banovićima.

Početak rada pogona predviđen je krajem godine kada bi posao trebalo dobiti 60 radnika sa područja ove lokalne zajednice. S tim u vezi sastanak je poslužio za ispitivanje tržišta radne snage i prezentacije uslova rada.

Prema riječima Ilde Muratović, rukovoditeljice za ljudske resurse Alma Rasa, početak rada pogona u Banovićima planiran je za jesen (septembar/oktobar) i prijem radnika će se vršiti standardnim metodama (putem projekata), u saradnji sa Biroom za zapošljavanje Banovići.

Načelnik Bego Gutić kazao je da su se konačno stekli uslovi da se krene u realizaciju ovog projekta i da postoji obećanje Vlade TK da će ga podržati. Sa svoje strane i Općina će pružiti neophodnu podršku.

Radni sastanak sa predstavnicima kompanije „Alma Ras“ d.o.o. iz Olova izazvao je veliko interesovanje nezaposlenih osoba u Banovićima. Sastanku su, između ostalih, prisustvovale Sanela Avdić i Nusreta Alibašić. One su među 42 osobe koje su kroz projekat „Lokalno partnerstvo za zapošljavanje (LPZ)“ završile stručno usavršavanje krojenja i šivenja te se nadaju zaposlenju.

U prvoj fazi Alma Ras će u Banovićima zaposliti oko 100 osoba, a u konačnici bi pogon u Banovićima trebao upošljavati preko 300 radnika.