Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u BiH

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim.

Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje.

Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u Republici Srpskoj, posebno kada je riječ o gasifikaciji, širenju prodajne mreže i ulaganju u različite manje i veće projekte u oblasti obnovljivih izvora energije, naročito solarne energije.

Svoju poslovnu aktivnost će zasnivati u skladu sa uslovima i kretanjima na tržištu, a tome će biti prilagođene i dalje investicione aktivnosti.

Ministar Đokić je rekao da poslovanje Zarubežnjeft-a značajno doprinosi razvoju Republike Srpske u oblasti energetike i da će institucije pružiti svu raspoloživu podršku razvojnim projektima ove kompanije.

Ruska kompanija Zarubežnjeft od 2007. godine uspješno posluje u Republici Srpskoj, kada je privatizovala preduzeća naftne industrije Republike Srpske. Ona sada posluju pod zaštitinim znakom Nestro, u čijem sastavu su kompanije Optima grupa Banjaluka, Rafinerija nafte Brod, Rafinerija ulja Modriča i Nestro petrol Banjaluka.

Ruski investitor je, zahvaljujući efikasnom i profitabilnom radu poslovnih objekata u okviru grupacije, u budžet i vanbudžetske fondove BiH od početka realizacije projekta uplatio oko 6 mlrd KM. U preduzećima u okviru grupacije zaposleno je preko hiljadu radnika, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva RS.