Netanyahu očekuje nalog za hapšenje prije govora u SAD-u

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu očekuje da Međunarodni krivični sud (ICC) izda naloge za hapšenje njega i ministra odbrane Yoava Gallanta prije 24. jula, prenijeli su izraelski mediji u srijedu.

Tužilac ICC-a Karim Khan je 20. maja zatražio izdavanje naloga za hapšenje Netanyahua i Gallanta zbog njihove odgovornosti za „ratne zločine“ i „zločine protiv čovječnosti“ u Pojasu Gaze od 7. oktobra.

izdati tajno kako bi se spriječilo bilo kakvo miješanje u postupak“, navode novine.

„Oni protiv kojih je izdat nalog za hapšenje imaju mogućnost žalbe sudu i iznošenja argumenate za poništavanje tog naloga.“

U obavezi da ga uhapse su 124 zemlje

Istakle su da su 124 zemlje potpisale Rimski statut kojim su definirana ovlaštenja suda, a te zemlje su u obavezi da uhapse one za kojima su raspisane potjernice.

Uz apsolutnu američku podršku, izraelski rat u Pojasu Gaze prouzrokovao je oko 124.000 mrtvih i ranjenih, većinom djece i žena, te više od 10.000 nestalih, kao i masovno razaranje i glad koja je odnijela živote na desetke djece.

Tel Aviv nastavlja svoj rat ignorirajući rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a da ga odmah zaustavi i naredbe Međunarodnog suda pravde da se prekine invazija na Rafah te da se poduzmu mjere za sprečavanje genocida i poboljšanje humanitarne situacije u Gazi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *