NAJAVA: Predstavljanje knjige ”Znaj Enese, gdje god vode ima, ima i ribe” (Prilozi za istoriju ribolova u Travniku)

NAJAVA: Predstavljanje knjige ''Znaj Enese, gdje god vode ima, ima i ribe'' (Prilozi za istoriju ribolova u Travniku)

Nastavljajući istraživanja kulturnih fenomena iz prošlosti Travnika, nakon objavljene knjige Bolan Sejo, prifati se harmonike, nije puška za tebe (Kulturni život u Travniku tokom rata 1992.-1995.), Enes Škrgo napisao je kao diptih-knjigu Znaj Enese, gdje god vode ima, ima i ribe (Prilozi za istoriju ribolova u Travniku), štampane u izdanju Bosanskog kulturnog kruga iz Travnika.

Knjiga tematizira stoljetnu tradiciju sportskog ribolova na planinskim rijekama u travničkom kraju, do sada neistraženi aspekt zanimanja i aktivnosti lokalnog stanovništva oko Lašve, Bile, Ugra, Ilomske…

Znaj Enese, gdje god vode ima, ima i ribe (Prilozi za istoriju ribolova u Travniku) napisana je nakon višegodišnjeg istraživanja arhivske građe, izvora i literature, te intervjua s grupom najstarijih i najiskusnijih travničkih ribara, jednim bivšim krivolovcem i jednim ribočuvarom.

Ova knjiga nije nastala kao nepristrasan pogled istraživača, napisana je kao pogled na svijet riba, rijeka i ribolova iznutra, sa zapažanjima i primjerima iz višedecenijskog ribolovačkog iskustva autora.

Predstavljanje knjige održaće se u ponedjeljak, 20.5.2024. u 19:00 sati, Rodna kuća Ive Andrića/Ex Ponto-mjesto susreta.