Manchester City donosi svjetsku klasu obrazovanja nogometa u Albaniju: Projekt kampusa u Draču


Premijer Edi Rama danas je predstavio Projekt Kampusa Akademije Manchester Cityja u Draču, djelo talijanskog arhitekte Marca Casamontija. Ova akademija će biti jedna od osam nogometnih škola Manchester Cityja na globalnoj razini i pružat će nogometno obrazovanje svjetske klase za talentiranu djecu i mlade, kao i za profesionalne nogometaše.

Premijer je zahvalio CEO-u Manchester Cityja, Khaldoonu Al Mubaraku, na podršci ovom projektu, kao i na ekskluzivnom uvjetu za zapadnobalkansku regiju u slučaju izgradnje nove akademije Manchester Cityja u budućnosti. Također je zahvalio ostalim saradnicima na podršci i angažmanu na ovom složenom projektu.

Projekat kampusa Akademije Manchester Citya u Draču predstavlja vrhunac dugotrajnih pregovora i nastojanja da se nogometna kultura i obrazovanje podignu na višu razinu u Albaniji i šire. Ova inicijativa će imati značajan uticaj na razvoj sporta i zajednice, a premijer je izrazio nadu da će biti još sličnih projekata u budućnosti.

Projekt također uključuje izložbu trofeja osvojenih od strane Manchester Cityja tijekom nogometne sezone 2022-2023, koja će biti dostupna javnosti u prostorijama Centra za otvorenost i dijalog (COD) u Kancelariji premijera. Ova izložba će pružiti obožavateljima nogometa priliku da vide trofeje izbliza i da dožive atmosferu slavlja.

Premijer je također istakao važnost podrške Manchester Cityja u realizaciji ovog projekta, kao i ulogu partnerstva između klubova, Federacije nogometa i lokalnih vlasti u promociji nogometa i sportskih vrijednosti u Albaniji. Osim toga, premijer je najavio planove za integraciju akademije tenisa Nadala u kompleks Manchester City Akademije, što će dodatno obogatiti sportsku ponudu u Draču.

Ovaj ambiciozni projekat ne samo da će unaprijediti kvalitetu sportskog obrazovanja i treninga u Albaniji, već će također imati pozitivan utjecaj na lokalnu zajednicu i promovirati Albaniju kao destinaciju sportskog turizma. Premijer je izrazio uvjerenje da će zajedničkim naporima i podrškom partnera projekti poput ovog doprinijeti pozicioniranju Albanije kao centra sportskih aktivnosti i izvrsnosti u regiji.

Na kraju, premijer je zahvalio svim sudionicima i podržavačima ovog projekta te izrazio nadu u uspješnu realizaciju i daljnji napredak sportske infrastrukture i razvoja u Albaniji.