Katalonci otkrili ogromnu otpremninu koju bi Barcelona morala platiti Xaviju

Nekoliko rečenica na rutinskoj konferenciji za medije pred nebitnu prvenstvenu utakmicu protiv odavno ispale Almerije pokrenule su novu u nizu kriza u Barceloni, a trenera i jednu od najvećih legendi kluba dovele na korak do otkaza.

Xavi je javno poručio da Barcelona nema novca za nadmetanje s Real Madridom i da su nužna pojačanja kako bi to pokušao te je podsjetio navijače da ova Barca nema veze s onom iz trofejne prošlosti.

“Navijači moraju razumjeti da ova Barcelona nije ona od prije 25 godina. Prije bi trener Barce došao predsjedniku i rekao: “Želim ovog igrača, i ovog, i još onog”. Toga više nema. No mi moramo pojačati ekipu ako ne želimo da sve ostane kao što je sada.

U suprotnom, bit će nam jako teško boriti se protiv Reala i u Evropi. Ne može se napredovati ako ne bude određenih promjena u ekipi. Pokušat ćemo se nositi s Realom. Ipak, smatram da navijači Barcelone moraju razumjeti da je situacija jako teška, posebno u ekonomskom smislu. Nismo na istoj razini kao ostali vrhunski klubovi. Navijači to moraju razumjeti. To ne znači da se nećemo boriti, ali situacija je takva da su nam potrebni stabilnost i vrijeme. Pokušat ćemo sve da se iduće sezone nosimo s Realom”, izjavio je Xavi.

Na ove Xavijeve malodušne i pesimistične riječi je uprava Barcelone poludjela, a “As” piše kako je predsjednik Joan Laporta naložio sportskom direktoru Decu da krene u potragu za novim trenerom. No, velika prepreka na tom putu je otpremnina koju bi Barcelona morala isplatiti Xaviju ako mu da otkaz. Katalonski “Sport” piše da on u tom slučaju mora dobiti 18 miliona eura. 

Xavi je prošle sezone vodio Barcelonu do naslova u La Ligi, ali ga ove sezone nije uspio obraniti od Real Madridaa. Najveći rival izbacio ga je i u španskom Superkupu, a u Kupu Kralja ispao je već u četvrtini finala. U UEFA Ligi prvaka eliminisan je u istoj fazi od Paris Saint-Germaina.