Japanci kupuju jednu od najpoznatijih američkih kompanija?

Riječ je o akviziciji teškoj čak 14 milijardi američkih dolara

Dioničari US Steela u petak su velikom većinom odobrili ugovor da legendarnog američkog proizvođača prodaju japanskoj firmi Nippon Steel. Doduše, kontroverzno spajanje trebat će još odobrenja.

Dogovor je značajan, ne samo za budućnost onoga što je još uvijek ključna američka industrija u središtu izgradnje svega, od automobila i uređaja do cesta i mostova. Ova tema je također u središtu izborne politike i odnosa između Sjedinjenih Država i Japana, kao velikog saveznika.

Firma je objavila da je 98 posto dioničara glasalo za dogovor vrijedan 14 milijardi dolara.

– Ogromna podrška naših dioničara jasna je potvrda da oni prepoznaju uvjerljivo obrazloženje za našu transakciju s Nippon Steelom – rekao je izvršni direktor US Steela David Burritt.
Dodao je da je ovo važna prekretnica.

– Ova transakcija doista predstavlja najbolji put naprijed za sve sudionike US Steela, sindikalne i nesindikalne zaposlenike, klijente, zajednice i dioničare, i za Sjedinjene Države – rekao je Burritt.

Ali dogovor se suočava sa značajnim protivljenjem sindikata Ujedinjenih čeličana i političara iz obje stranke.

– Nismo iznenađeni što su dioničari odlučili unovčiti i prodati zaposlenike i penzionere legendarne američke firme, zajedno sa zajednicama u kojima živimo i radimo – stoji u saopštenju sindikata.

Kako navode, ulagači s Wall Streeta i rukovoditelji U.S. Steela očito će najviše dobiti od Nippona, dok će članove sindikata ostaviti kratkih rukava.

– Srećom, današnje glasanje nije kraj priče: odluka u konačnici nije samo na dioničarima i izvršnim direktorima – naveli su sindikalci.

Da bi se sporazum sklopio, potrebno je odobrenje i Ministarstva pravosuđa, koje provodi antimonopolske zakone, ali snažnog Odbora za strana ulaganja u Sjedinjenim Državama, sastavljenog od članova kabineta predsjednika Joea Bidena, uključujući sekretare ministarstava finansija, trgovine, odbrane, državne sigurnosti i glavnog državnog tužitelja.

Prošlog mjeseca Biden je javno istupio protiv predloženog sporazuma.