U malom bh. gradu niče jedna od najvećih fabrika u BiH

Najavljene velike investicije dvije vodeće kompanije, ali i podrška kantonalnih vlasti

Ministri u Vladi ZDK Antonio Šimunović i Samir Šibonjić posjetili su općinu Žepče, te firme Profil-isolation i Eagle Technology.

Prilikom posjete su upoznati s proizvodnim procesima, dosadašnjim i budućim investicijama i ulaganjima. Ministri su izrazili zahvalnost vlasnicima firmi Tadiji Filipoviću i Ivi Klariću na gostoprimstvu, kao i spremnost na podršku u budućem radu, piše BiznisInfo.ba.

Profil-isolation bavi se hladnom i toplom izolacijom cjevovoda i elemenata industrijskih postrojenja, izradom i montažom kanala za klimatizaciju i ventilaciju objekata, montažom izolacijskih panela.

Poduzeće trenutno ima preko 100 uposlenih djelatnika u stalnom radnom odnosu a ovisno o potrebama projekta u stanju je angažirati dodatnu radnu snagu i podugovarače iz srodnih djelatnosti. Profil-isolation je poduzeće koje trenutno realizira jedan od najvećih projekata u BiH odnosno gradi proizvodnu halu cca 10.000 m2.

Eagle-Technology je jedna od najznačajnijih žepačkih firmi potpuno izvozno orijentirana.

Eagle-Technology je već duže vrijeme poznat kao lider u istraživanju i razvoju naprednih tehnologija u naftnom sektoru, ali i istraživanjima vezanim za proizvodnju postrojenja i uređaja za „Zelenu industriju“. Odluka da se usmjere prema zelenoj industriji i recikliranju plastike predstavlja veliki korak prema očuvanju okoliša i planetarnoj održivosti.

U preduzeću je stalno uposleno preko 100 radnika, a najavljeno je i proširenje kapaciteta proizvodnje i novo upošljavanje radnika.

– Samo novim investicijama i otvaranjem novih radnih mjesta možemo povećati broj zaposlenih, a jačanjem izvoza rast i razvoj Bosne i Hercegovine. Zahvalni smo našim privrednicima i njihovim uposlenicima nastavimo svakom proizvodu koji se izveze i proda van Bosne i Hercegovine. Pozivamo sve nas da proslavljamo uspjehe naših domaćih privrednika kao što slavimo pobjede naših reprezentacija i sportista –

istakao je ministar privrede Zeničko-dobojskog kantona Samir Šibonjić.