Erdogan: SAD i Evropa ne čine dovoljno da pritisnu Izrael na primirje u Gazi

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u nedjelju da Sjedinjene Američke Države i evropske zemlje ne čine dovoljno da izvrše pritisak na Izrael da se dogovori o prekidu vatre u Gazi, nakon što je Hamas prihvatio prijedlog o primirju, javio je Reuters.

Turska je osudila izraelske napade na Gazu, pozvala na hitan prekid vatre i kritikovala ono što naziva bezuslovnom podrškom Zapada Izraelu. Ankara je zaustavila svu trgovinu sa Izraelom i saopštila da je odlučila da se pridruži inicijativi Južne Afrike da se Izraelu sudi za genocid na Međunarodnom sudu pravde (MSP).

Obraćajući se muslimanskim učenjacima u Istanbulu, Erdogan je rekao da je Hamas prihvatio prijedlog o prekidu vatre od strane Katara i Egipta kao „korak na putu ka trajnom prekidu vatre“, ali vlada izraelskog premijera Benjamina Netanyahua ne želi da se rat završi.

„Odgovor Netanyahuove vlade bio je napad na nevine ljude u Rafahu“, rekao je.

„Postalo je jasno ko je na strani mira i dijaloga, a ko želi nastavak sukoba i još krvoprolića. I da li je Netanyahu vidio bilo kakvu ozbiljnu reakciju zbog svog razmaženog ponašanja? Ne. Ni Evropa ni Amerika nisu pokazale reakciju koja bi natjerala Izrael na prekid vatre“, rekao je Erdogan.

Erdoganov šef obavještajne službe Ibrahim Kalin sastao se u nedjelju u Dohi s čelnicima Hamasa kako bi razgovarali o pregovorima o prekidu vatre i pristupu humanitarne pomoći Gazi, rekao je turski sigurnosni izvor.

Ankara je u petak pozdravila podršku Generalne skupštine Ujedinjenih nacija nastojanju
Palestine da postane punopravni član UN-a. Erdogan je u nedjelju pozvao zemlje koje ne
priznaju palestinsku suverenu državu da to učine nakon glasanja, ali je osudio Washington i druge koji su glasali protiv.

„Vidjeli smo da zemlje koje nam drže predavanja o ljudskim pravima i slobodama u svakoj prilici otvoreno podržavaju one koji su masakrirali 35.000 stanovnika Gaze“, rekao je Erdogan.

„Vidjeli smo da oni koji su do jučer govorili da je pravo na protest svetinja ne mogu tolerisati demonstracije koje podržavaju Palestinu“, dodao je.

Patria