HDZ u Hrvatskoj dobio još jedan mandat

Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske obradilo je ukupno 99,67 posto glasova nakon parlamentarnih izbora te su rezultati manje-više ostali isti kao i tokom prethodnih brojanja.

Nakon što su prebrojana gotovo sva biračka mjesta, jedina razlika koja je napravljena jeste u kontekstu rezultata HDZ-a koji se preko noći popeo na 61 mandat odnosno 34,42 posto glasova.

Koalicija “Rijeke pravde” koju vodi SDP ostala je na 42 mandata, a Domovinski pokret na 14.

Predstavnici Mosta imat će 11 mandata, dok je najveće iznenađenje, u vidu stranke Možemo ostao na 10 mandata.

Ono što je zanimljivo jeste da je HDZ koji predvodi Andrej Plenković osvojio najviše glasova u ukupno devet od 11 izbornih jedinica u Hrvatskoj.

Ubjedljivo najveći broj glasova koalicija na čelu s HDZ-om osvojila je u petoj izbornoj jediniciji gdje se od većih centara izdvaja Slavonski Brod. Na ovom području HDZ je osvojio 42,77 posto glasova. Slična situacija je i u četvrtoj izbornoj jedinici gdje je Osijek jedan od najvećih centara, a tu je HDZ osvojio 41,81 posto glasova.

Slična situacija je i na području Dalmacije gdje je HDZ odnio pobjedu u devetoj i desetoj izbornoj jedinici. Također, HDZ je zabilježio ubjedljivu pobjedu i u 11. izbornoj jedinici koja se odnosi na inostranstvo te su tu uspjeli prikupiti 79,80 posto glasova.

Izbori su održani u prilično zahtjevnim okolnostima, prvo što je to bilo treći put da tražimo povjerenje od građana, a drugo što smo kampanju morali voditi u kontekstu flagrantnog kršenja Ustava. Ono što zabrinjava da i večeras, nakon što smo ih treći put porazili, oni i dalje govore o nekoj vladi kvazinacionalnog spasa“, poručio je Plenković nakon izbora.

Kada je riječ o SDP-u odnosno koaliciji “Rijeke pravde” ona je osvojila najveći broj glasova u dvije izborne jedinice i to u osmoj izbornoj jedinici (Pula, Rijeka) gdje su imali 33,36 posto glasova te u trećoj izbornoj jedinici (Varaždin) gdje je SDP osvojio 36,75 posto glasova.

Patria