Dino Đurbuzović pohvalio svoju ekipu i otkrio do kada ostaje na klupi “Plavih”

Dino Đurbuzović je, nakon smjene Brune Akrapovića, preuzeo funkciju šefa stručnog štaba Željezničara.

Rezultati govore da je Đurbuzović podigao ekipu, “Plavi” su proigrali, počeli nizati pobjede i osigurali su opstanak. Upravo je aktuelni trener ekipe sa “Grbavice” bio gost u emisiji “Sport”, koja se emituje na Federalnoj TV.

Između ostalog, prisjetio se ranijih vremena, tačnije perioda dok je Amar Osim bio šef stručnog štaba ovog kluba.

“S Amarom Osimom smo osvojili sve što smo mogli osvojiti. Dvije tri-godine smo bili najdominantniji klub, a ja sam bio dio stručnog štaba. Moram priznati da sam učestvovao u svakoj tituli FK Željezničar, mimo onih titula, što sam osvojio kup i bio stalno u Evropi”, rekao je Đurbuzović.

Iako nije bio u klubu, svog Želju je pratio sa tribina. Kaže da mu je bilo teško gledati slabe rezultate.

“Svaki navijač Željezničara, a kamo li čovjek koji je u svom klubu, to teško proživljava i doživljava. Dođemo na utakmicu, iznerviramo se, ali ne možemo ništa promijeniti. Bili smo u ogromnoj agoniji, i sada smo, da se razumijemo. Ovo niko nije očekivao od nas. Svi su nas bili “izbacili”. Posložilo se lijepo, navijači nas bodre, igrači daju maksimum. Jedino smo odigrali katastrofalno utakmicu protiv Širokog, i mene je bilo stid gledati prvih 45 minuta. U drugom poluvremenu smo nešto napravili i pobijedili”, priznao je Đurbuzović.

I ranije je imao poziv sa “Grbavice”, no tada nije došlo do dogovora.

“Bio sam pozvan i prije toga, pa nije prošlo. Posljednji put su mi svi rekli “Dino lupio”. Nisam. Osjećam to tako. Pa ako ginem, neka se na meni sva kola slome, ali vjerujem u klub, igrače, Željezničar i Grbavicu,” jasan je Đurbuzović.

Abdulmalik Al Jaber je, sa promjenom na klupi, došao u prvi plan. To se ispostavilo kao jedna od prekretnica za cijelu ekipu.

“Mnogih igrača nije bilo tu. Što, kako, zašto, ne znam, niti želim komentarisati. Na prvom treningu je pokazao svoj kvalitet, ali nisam mogao napraviti radikalnu promjenu i odmah ga staviti. Svako prepozna Al Jabera. Nisam ja nešto izmislio, dečko zna igrati, nisu ga stavljali. Ja jesam, pogodilo se. Ne bih samo akcenat bacio na njega. Svi igrači su se preporodili. O Štili, Cocaliću, Krpiću, neću da pričam, ali ti igrači su se preporodili”, tvrdi šef stručnog štaba Željezničara. 

Govorio je i o odnosu sa gradskim rivalom Sarajevom i njihovim navijačima.

“Sve su to moje kolege. Ne vidim razloga za ovakvu euforiju i naših Manijaka, ali i navijača Sarajeva. To nije bilo nikad. Bila je euforija da se nadmećemo, ali ovome gradu treba jedan mir, čestito navijanje. To je bilo tako godinama. Sarajevo i Željo su u gradu Sarajevo. To je sportski grad, pun istaknutih velikana”, objašnjava Đurbuzović.

Za kraj, pojasnio je svoj status na klupi “Plavih”, odnosno do kada ostaje na tom mjestu.

“Vidjet ćemo šta i kako dalje klub razmišlja. Ja sam ovdje do kraja prvenstva. Potpisao sam još 10 ili 12 mjeseci, ne znam tačno. Obezbijedili smo opstanak, ali smo još uvijek maksimalno stimulisani i pokušat ćemo napraviti što bolje rezultate. Hoće li biti promjena? Hoće, sigurno. Kakva će politika kluba biti predočena, vidjet ćemo. Nastojat ćemo tražiti najbolje, samo u interesu FK Željezničar”, zaključio je Đurbuzović za FTV.