Danas 5. BH Povorka ponosa pod motom “Volim da se ne bojim”: Ovo je ruta, saobraćaj će biti etapno obustavljen

U Sarajevu će danas biti održana 5. BH Povorka ponosa. Učesnici će se kerati od Historijskog muzeja do Trga Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta Sarajevo gdje će biti održan program.

Šetnja počinje u 18 sati i planirana je sljedećom rutom: Pozornica kod Historijskog muzeja – Zmaja od Bosne – Hiseta – Obala Kulina bana – Kulovića – Trg Susan Sontag.

“Volim da se ne bojim”

Moto ovogodišnje povorke je “Volim da se ne bojim”.

Peta Bh. povorka ponosa bavi se temom nasilja nad LGBTIQ+ osobama u Bosni i Hercegovini, odnosno teži približiti društvu koliko nasilje utječe na svakodnevno življenje slobodnog i autentičnog života LGBTIQ+ osoba.Tema nasilja je, nažalost, uvijek prisutna u kontekstu sigurnosti LGBTIQ+ osoba, a sigurnost i sigurni prostori za zajednicu, ali i svakog pojedinca, su prijeko potrebni kako bi se vodio dostojanstven život. Nasilje ugrožava sigurnost, dovodi do raznih oblika diskriminacije i sužava sigurne (javne i privatne) prostore u kojima bi LGBTIQ+ osobe osjećale komfor i slobodu. Nasilje ostavlja dugotrajne posljedice na osobu i društvo, i te posljedice su vidljive u svim budućim postupcima koje ta osoba ima. Posljedice nasilja se dalje kroz život manifestuju kroz anksioznost, strah, povlačenje, zatvaranje, nepovjerenje, smanjenje kapaciteta i potencijala pojedinaca, te utječe na sve ono što je ta osoba mogla biti da nije kroz život morala vući teret trauma i straha.Bh. društvo je preplavljeno kulturom i naslijeđem nasilja. Većina građana i građanki proživljava neki oblik nasilja. Ono ne mora biti samo fizičko, može biti i verbalno, psihičko, ekonomsko, partnersko, institucionalno i slično. Kroz ovogodišnju temu Povorke želimo skrenuti pažnju na nasilje koje LGBTIQ+ osobe proživljavaju samo zbog toga što su LGBTIQ+ osobe, želimo ukazati na nejednak tretman LGBTIQ+ osoba u javnom prostoru (ali i u privatnom) u odnosu na naše heteroseksualne sugrađane_ke. Ne umanjujući prisustvo nesigurnosti, straha i nasilja u cjelokupnom društvu, cilj nam je potaknuti dijalog i probuditi društvo kako bismo zajedno propitivali prostore gdje smo normalizovali određene oblike nasilja, te osvijestiti LGBTIQ+ zajednicu da jasnije prepozna nasilje, kao i da shvate da u svojim iskustvima nisu sami”, poručuju iz organizacije 5. BH Povorke ponosa.Iz organizacije su objavili šta je dozvoljeno unijeti, a šta ne. Od zastava, osim LGBTIQ, dozvoljena je i zastava Palestine koja, kako kažu, predstavlja simbol otpora.

Izmjene u odvijanju saobraćaja

Iz MUP-a KS saopšteno je da će na ovim rutama doći do izmjene režima saobraćaja.

U vremenu od 18.00 sati do 21.00 sat u ulicama koje obuhvataju rutu kretanja učesnica i učesnika javnog skupa u pokretu „BH povorka ponosa“ – od Historijskog i Zemaljskog muzeja, ulicama Zmaja od Bosne – Hiseta – Obala Kulina Bana – Kulovića, do Trga Susan Sontag, ispred Narodnog pozorišta – saobraćaj će biti obustavljan etapno – u skladu s prolaskom učesnika manifestacije, te procjenom policijskih službenika koji će vršiti osiguranje skupa i regulisati saobraćaj.

“Podsjećamo da je na javna okupljanja zabranjeno nositi bilo kakvo vatreno ili hladno oružje, pirotehnička sredstva, kao i druge predmete koji mogu biti opasni po druge posjetioce. Napominjemo da je na dijelu saobraćajnica, i u neposrednoj blizini, gdje je planirano održavanje javnog skupa u pokretu zabranjeno korištenje dronova”, naveli su iz MUP-a KS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *