15 godina Pita ispod sača “Kod Seje”: Tradicija, kvalitet i ukus

Pite ispod sača “Kod Seje” prije tačno petnaest godina pokrenuo je rahmetli Sejo Delić, čija je strast prema tradicionalnom načinu pripreme hrane bila inspiracija za otvaranje ovakvog lokala.

Sejo je bio poznat po svojoj predanosti i majstorstvu u pripremi pitа ispod sača, što je brzo privuklo pažnju lokalne zajednice. Nakon njegove prerane smrti 2018. godine, pitaru je preuzeo njegov sin Admir, koji je uspešno nastavio porodičnu tradiciju, održavajući visok kvalitet usluge i proizvoda.

Pite “Kod Seje” nisu samo obične pite; one su simbol travničke kulinarske ponude. Raznovrsnost u ponudi, od bureka, preko sirnice, do zeljanice i krompiruše, čini ovo mjesto posebnim. Svaka pita se pravi po tradicionalnoj recepturi, sa domaćim i svježim sastojcima, garantujući autentičan ukus koji privlači i najzahtevnije gurmane.

Pite ispod sača “Kod Seje” doprinose ne samo očuvanju lokalne kulture, već i promociji Travnikа kao turističke destinacije. Mnogi turisti navode pekaru kao jedno od omiljenih gastro mjesta u svojim posjetama, a lokalna zajednica je ponosna što može da podeli dio svoje kulture i tradicije i na ovaj način.

Admir Delić, trenutni vlasnik, ističe da je njegov glavni cilj da “nastavi putem koji je njegov otac započeo, promovišući bosanske specijalitete Travničanima, ali i mnogobrojnim gostima”.

Petnaest godina kasnije, pite su uvijek posebno pripremljene, a velike zasluge idu i majstoru za sač, Mirsadu, koji je od početka izuzetno važan dio ove priče koja je Travniku dala dodatnu gastronomsku dimenziju, te svakako postala ponos svih nas.

Agencija DAN