Bivša prva teniserka svijeta okončala karijeru

Bivša prva teniserka svijeta i dvostruka pobjednica Grand Slam turnira Garbine Muguruza objavila je u subotu da se povlači iz tenisa nakon više od godinu dana bez igranja.

“Došlo je vrijeme da se kaže zbogom, bila je to duga i lijepa karijera, ali osjećam da je došlo vrijeme za penziju” – rekla je Muguruza, 30, na konferenciji za novinare na dodjeli Laureus nagrada.

“To je odluka koju sam donosila malo po malo” – dodala je.

Muguruza se nije takmičila od januara 2023. kada je odigrala svoj posljednji zvanični meč na Lyon Openu prije nego što je napravila pauzu.

“Kada sam prestala da se takmičim, vratila sam se kući i raširenih ruku dočekala pauzu” – rekla je Muguruza koja karijeru završava sa 10 titula u singlu.

– Svakim danom koji je prolazio osjećala sam se sve bolje i nisam propustila disciplinu i teškoće života koje sam imala prije, tako da je to bila progresivna stvar – navela je.

Muguruza je debitovala u glavnom žrijebu na WTA turniru 2012. godine, a do svog prvog Grand Slam finala stigla je 2015. kada je poražena od Serene Williams na Wimbledonu.

Međutim, pobijedila je Amerikanku i osvojila svoj prvi Grand Slam na French Openu 2016. godine, a zatim je pobijedila Venus Williams 2017. i osvojila Wimbledon.

Njena pobjeda u Parizu učinila je Muguruzu prvom Španjolkom koja je podigla Grand Slam trofej otkako je Arantxa Sanchez Vicario trijumfovala u glavnom gradu Francuske 1998. godine.

(FENA)