Zlatna lopta Diega Maradone se našla na aukciji

Nasljednici Diega Maradone pokrenut će tužbu kako bi pokušali zaustaviti aukciju Zlatne lopte koju je legendarni argentinski nogometaš osvojio kao najbolji igrač na Svjetskom prvenstvu 1986. u Meksiku.

Trofej bio izgubljen desetljećima, ali se nedavno pojavio i treba biti stavljen na aukciju u Parizu u junu ove godine.

Maradona, koji je preminuo 2020. u dobi od 60 godina, osvojio je 1986. trofej za najboljeg igrača Svjetskog prvenstva. On je u finalu predvodio Argentinu do 3-2 pobjede protiv Zapadne Njemačke. 

Na tom je turniru zabio neregularan, ali ipak priznat pogodak rukom “Božja ruka”, ali i “gol stoljeća” kada je solo prodorom driblingom prošao praktički sve protivnike u pobjedi 2:1. protiv Engleske u četvrtfinalu.

Maradonini nasljednici kažu da je trofej ukraden i tvrde da ga sadašnji vlasnik nema pravo prodati. Njihov advokat je rekao da će zatražiti sudsko oduzimanje trofeja i podnijeti prijavu za krađu. Maradona je taj trofej primio na svečanosti u kabareu Lido na Champs-Élysées 1986. godine.

Trofej je kasnije nestao i o njemu su kružile razne glasine. Neki su rekli da ju je Maradona izgubio u partiji pokera ili da ju je prodao kako bi otplatio dugove. Pričalo se i da ga je Maradona držao u banci u Napulju, koju su opljačkali lokalni gangsteri 1989. godine, dok je igrao za Napoli. Maradonini nasljednici vjeruju da je ukraden iz banke.