(VIDEO) Senad Lupić je prije 36 godina Borcu donio trofej šampiona Kupa Maršala Tita

Prije tačno 36 godina banjalučki Borac je u Beogradu u finalu Kupa Maršala Tita savladao Crvenu zvezdu, a junak i strijelac pobjedničkog gola bio je Senad Lupić.

Finale Kupa Jugoslavije igrano je 11. maja 1988. godine, a titulu šampiona je kao drugoligaš osvojio Borac čiji put ka trofeju počeo godinu dana prije samog finala ubjedljivom pobjedom od 9:0 nad Radnikom. U nastavku svog puta ka ovoj historijskoj tituli Borac je redom pobjeđivao Kozaru iz Gradiške, Elektorbosnu iz Jajca, Rudar iz Prijedora, Jedinstvo iz Bihaća. Leotar iz Trebinja, Spartak iz Subotice, potom Vojvodinu iz Novog Sada te Prištinu i u velikom finalu Crvenu zvezdu.

Uprkos činjenici da su finale ušli kao totalni autsajderi, hrabri igrači Borca su pred 25000 gledalaca napravili pravo čudo o kome se i dan danas mogu čuti razna sjećanja.

Odlučujući momenat koji je zlatnim slovima upisan u historiju kluba iz Banja Luke desio se u 60. minuti susreta, Amir Durgutović je centrirao na drugu stativu, a na pravom mjestu se našao tada najbolji strijelac Borca, Senad Lupić koji je glavom pogodio ispostavit će se za trofej šampiona.

Nakon vodstva Borca logičan slijed događaja je bio veliki broj napada Crvene zvezde, ali i jedna kontroverzna sudijska odluka Blaža Zubera koji je beogradsku ekipu nagradio nepostojećim penalom u 81. miunuti, Izvođač najstrožije kazne bio je Dragan Stojković, ali njegov loš udarac bez mnogo problema odbranio je Slobodan Karalić koji je također jedan od heroja Borac u toj beogradskoj noći za pamćenje.

Sastav Borca u tom meču činili su: Karalić, Malbašić, Mataja, Bilbija, Lipovac, Špica, Durgutović (od 74. minuta Šijaković), Matejić, Beširević, Popović, Lupić (od 88. minuta Lemić). Trener: Husnija Fazlić, a dan nakon osvajanja trofeja ova zlatna generacija je veličanstveno dočekana u Banja Luci.