Klub bogatih Indonežana za pet godina od četvrte lige Italije do Serije A

Nogometaši Coma pridružili su se igračima Parme kao direktni putnici u prvu italijansku ligu nakon osnovnog dijela takmičenja u Seriji B.

Como je povratak u društvo najboljih nakon 21-godišnjeg izbivanja izborio domaćim remijem 1:1 protiv Cosenze u posljednjem kolu, a na ruku mu je išao i 1:2 poraz Venezije kod Spezije.

Takvim raspletom Como je takmičenje okončao na drugom mjestu sa 73 boda, tri manje od prve Parme koja je promociju u prvu ligu osigurala dva kola ranije, a tri više od treće Venezije koja će morati igrati u baražu za posljednju, treću ulaznicu za Serie A.

Como je posljednji put igrao Serie A prije malo više od 20 godina. Ispali su iz lige u sezoni 2002/03. Od tada je klub čak dva puta otišao u stečaj i srozao se sve do četvrtog ranga italijanskog nogometa. Sve se promijenilo 2019. godine, kada su tada četvrtoligaša preuzela indonežanska braća Robert i Michael Hartono.

Njih dvojica imaju procijenjenu neto vrijednost od 43,5 milijardi eura. Oni su uvjerljivo najbogatiji vlasnici bilo kojeg italijanskog kluba.

Od njihovog preuzimanja kluba započeo je nagli uspon, koji sada može kulminirati ulaskom u najviši rang. Za vrijeme korone braća Hartono pokazala su veliku brigu za lokalnu zajednicu i donirala zdravstvenim ustanovama, a cijeli klub nastoji što više koristiti lokalne resurse.

Takva priča svidjela se legendarnom Thierryju Henryju, koji je odlučio uložiti u klub kada je čuo kako Como funkcionira u zajednici. Velik potez za prepoznatljivost kluba bio je dolazak Cesca Fabregasa na ljeto 2022. godine, koji je završio karijeru u Comu, a danas je pomoćni trener u prvoj ekipi, koju je ove sezone samostalno vodio u pet utakmica.

U baražu za ulazak u prvu ligu uz Veneziju još će igrati Cremonese, Catanzaro, Palermo, Sampdoria i Brescia.