Veliki udarac za firmu Mate Rimca u BiH: Ostali bez koncesije na 470.000 kvadrata

Nakon pobune mještana buškoblatskih sela Miši i Golinjevo firma Continental Adventure d.o.o, koja je u vlasništvu Mate Rimca i Marina Mamuze, danas je, u utorak 23. aprila,  posredstvom svog direktora Marina Mamuze povukla zahtjev Ministarstvu privrede Livanjskog kantona i Gradu Livno o dodjeli koncesije od gotovo 470.000 kvadrata.

– Obavještavamo vas o povlačenju našeg zahtjeva za dodjelu koncesije – napisao je Mamuza u svom dopisu u kojem je istaknuo „veliku podjelu u javnosti“  oko dodjele koncesije na obroncima Tušnice iznad sela Miši i Golinjevo.

Mamuzin dopis o povlačenju zahtjeva za dodjelu koncesije kojom je, kako je napisao želio „razvijati turizam i osigurati bolju budućnost za cijelu lokalnu zajednicu, posebno sela Miši i Golinjevo“ nije umirio stanovnike tih prostorno najvećih sela iznad Buškog jezera.

Na Facebook stranici sela Miši, koja opširno piše o pobuni stanovnika sela Miši i Golinjevo, dominiraju zahtjevi da se firmi Continental Adventure, kojoj je općina Livno pod nerazjašnjenim okolnostima u vrijeme bivšeg gradonačelnika Luke Čelana prodala 30.000 kvadrata poljoprivrednog zemljišta za 1 marku po kvadratu, zabrani daljnja prodaja zemljišta i gradnja kuća za odmor.

Također se traži da se preispita kako je poljoprivredno zemljište prodano firmi Continental Adventure po tako niskoj cijeni te kako je u vrlo kratkom roku moglo biti prenamijenjeno u građevinsko zemljište te da se zabrani svaka daljnja parcelizacija i prodaja zemljišta na tom području.

Razlog tim zahtjevima mještana sela Miši i Golinjevo, kojima podršku pružaju i susjedna sela Podhum i Prisoje, leži u činjenici kako je to područje bogato brojnim izvorima pitke vode u čijoj blizini je i planinsko jezero Val (Mandek) koje je najveći spremnik pitke vode u Livanjskom kantonu te kako se na obroncima Tušnice nalaze još mnoga neistražena arheološka nalazišta, izvijestio je Fenix-magazin.