U Brčkom održan seminar za šahovske sudije

Na inicijativu Šahovskog saveza Federacije Bosne i Hercegovine, Sportsko društvo „Bosona“ Brčko uz tehničku pomoć Šahovskog kluba “Velemajstor” Brčko, organizovalo je Seminar za šahovske sudije svih nivoa (klupskih, kantonalnih i saveznih).

Seminar je bio koncipiran iz dva dijela, prvi koji se odnosi na tematska predavanja i drugi na ispitni proces (pismeni i usmeni). 

Polaznici su imali priliku slušati predavanja afirmisanih šahovskih sudija: Miralema Mirze, međunarodnog sudije, Bojana Zindašeka, međunarodnog sudije i Muharema Višnjića, saveznog sudije. Ispitna komisija sastavljena je od spomenutih sudija. 

Po riječima organzatora, predavanja je slušao 21 polaznik, a ono što je ohrabrujuće kada je u pitanju afirmacija šaha u Bosni i Hercegovini jeste činjenica da je većina polaznika mlađe životne dobi. Po okončanju ispitnog procesa, Bosna i Hercegovina će biti bogatija za 21 šahovskog sudiju,  od kojih su dvojica za savezni nivo, dok razliku čine sudije kantonalnog nivoa. 

Seminar za šahovske sudije dio je aktivnosti Regionalnog šahovskog kampa za kadete Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Sportsko društvo “Bosona” Brčko distrikta Bosne i Hercegovine povuklo je potez za afirmaciju šaha još jednim u nizu projekata ka stvaranju raznolikog sportskog ambijenta, s posebnim naglaskom i težnjom da Brčko distrikt Bosne i Hercegovine postane jedan od središta šahovskih manifestacija.

(FENA)