Trener Santosa odstupio nakon što su mu prijetili smrću

Trener brazilskog ženskog fudbalskog kluba Santos, Kleiton Lima (49), podnio je ostavku nakon optužbi za seksualno i psihičko uznemiravanje igračica. Lima je napustio Santos u rujnu nakon što je brazilski list Globo Ge objavio pisma u kojima ga 19 igrača anonimno optužuje za uznemiravanje. Trener, koji je cijelo vrijeme tvrdio kako je nevin, vratio se na klupu ovaj mjesec nakon klupske istrage koja nije dokazala tvrdnje o zlostavljanju.

Međutim, njegov povratak u Santos izazvao je val protesta igračica iz drugih klubova. Nekoliko njih je prije utakmice nosilo dres s brojem 19, aludirajući na broj anonimnih prijava, dok su druge stavljale ruke na usta u znak protesta. “Kako bi sačuvao svoju obitelj, svoj integritet i sam klub Santos, Kleiton Lima je podnio ostavku,” objavio je slavni brazilski klub, prenosi index.hr.

“Od njegova povratka na klupi bio je meta kritika, pa čak i prijetnji smrću, zbog optužbi koje datiraju iz prošle godine. Iako je uvjeren da nije počinio niti jedno od djela za koje se tereti, Lima je shvatio da je njegov zahtjev za ostavkom najbolja opcija za sve strane,” dodaje se.

Lima je tri puta trenirao Santos (1999-2010, 2022-2023, 2024) i osvojio je dva nacionalna prvenstva (2007, 2009) i dva Copa Libertadores (2009 i 2010). Bio je i trener brazilske ženske reprezentacije s kojom je osvojio Copa Americu 2010. i nastupio na Svjetskom prvenstvu 2011.