Tesla otpušta deset posto svoje radne snage

Tesla navodno otpušta više od 10 posto svoje globalne radne snage, što je najmanje 14.000 uloga, javio je britanski The Guardian a prenosi Investitor.me.

Izvršni direktor proizvođača električnih automobila, Elon Musk, rekao je da je donio “tešku odluku da smanji broj zaposlenih za više od 10 posto na globalnom nivou”, u dopisu koji je objavila internetska publikacija Elektrek.

Tesla zapošljava 140.473 ljudi, navodi se u godišnjem izvještaju.

Musk je napisao da je Tesla brzo rasla posljednjih godina i da je kao rezultat toga došlo do “dupliranja radnih mjesta i funkcija u određenim područjima”.

– Ne postoji ništa što više mrzim, ali to se mora uraditi. To će nam omogućiti da budemo agilni, inovativni i gladni za sljedeći ciklus faze rasta – istakao je.

Navedeni potez uslijedio je nakon teškog početka godine za proizvođača električnih automobila, koji je promašio očekivanja tržišta s podacima o prodaji u prvom kvartalu. Tesla je saopštila da je izvršila približno 387.000 isporuka kupcima u prvom tromjesečju 2024. godine, što je ispod očekivanja tržišta za oko 13%. Bio je to prvi pad u isporukama u skoro četiri godine.

Kompanija je navela probleme u proizvodnji uzrokovane nepredviđenim faktorima kao što su napadi na brodove u Crvenom moru i napad podmetnutim požarom na njenu evropsku fabriku, ali brojke takođe ukazuju na ublažavanje globalne potražnje.

Musk je odbacio komentare da je njegova “podijeljena ličnost” izazvala pad prodaje i ukazao na slično loše brojke kineskog rivala BYD-a, rekavši da je to “teško tromjesečje za sve”.

Tesla ima proizvodne pogone u Kaliforniji, Nevadi, Teksasu i Njujorky u SAD-u, kao i fabrike u Njemačkoj i Kini.