Španska vlada blokirala spajanje dviju banaka

Španska vlada protivi se spajanju Banko Bilbao Vizkaja Argentaria (BBVA) i njenog manjeg konkurenta Sabadelja zbog mogućeg nepovoljnog utjecaja na finansijski sistem, radnike i klijente, rekao je u četvrtak ministar privrede Karlos Kuerpo.

BBVA, druga po veličini španska banka, predstavila je u četvrtak dioničarima Sabadelja ponudu za preuzimanje vrijednu 12,23 milijarde eura, nakon što je od upravnog odbora dobila ‘odbijenicu’, prenosi Hina.

I vlada je signalizirala crveno svjetlo, uz obrazloženje ministra da bi povezivanje dvije banke moglo nepovoljno utjecati na španjolski finansijski sistem, a posljedice bi mogli osjetiti i klijenti i radnici.

Ministarstvo može po španskim zakonima blokirati transakcije spajanja i preuzimanja banaka. Vlada mora donijeti konačnu odluku najkasnije šest mjeseci nakon završetka savjetovanja s regulatorima, uključujući središnju banku i regulatora za vrijednosnice CNMV.

– Odbijamo tu operaciju, u formi i sadržaju, zbog tih mogućih negativnih posljedica – rekao je ministar.

Predsjednik BBVA-e Karlos Tores ustvrdio je pak u četvrtak da bi spajanje bilo poticaj za špansku ekonomiju budući da bi generiralo veću poreznu osnovu i iznjedrilo jačeg europskog ‘igrača’.

– Uvjeren sam da će vlada uvidjeti vrijednost transakcije – rekao je Tores u razgovoru s ulagačima.