Satovi Michaela Schumachera na aukciji prodati za više od tri miliona eura

Porodica Michaela Schumachera zaradila je više od tri miliona švicarskih franaka (3,06 milona eura) prodajom osam satova bivšeg vozača Formule 1 na aukciji, javlja njemačka novinska agencija DPA. 

Najvredniji sat bio je unikatni sat firmne F.P. Journe, vjerovatno iz 2004. godine, koji je firma napravila samo za Schumachera. U utorak navečer aukcijska kuća Christie’s u Ženevi prodala je taj sat za 1,2 miliona švicarskih franaka.

Sat s crvenim brojčanikom također je imao ugravirano sedam simbola za Schumacherove naslove svjetskog prvaka i posvetu bivšeg menadžera tima Ferrari Jeana Todta, koji je vozaču darovao sat za Božić.

Jedan od Rolexa prodan je za 250.000 franaka, a sat Audemars Piguet za 330.000 franaka. Još pet satova od F.P. Journe prodato je za ukupno 1,4 miliona “švicaraca”. Svi navedeni iznosi neto su isplate, a kupci će morati platiti još 26 posto provizije.

Na aukciji je prodano još nekoliko predmeta iz Schumacherova vlasništva. Kutija u kojoj je Schumacher držao pet satova F.P. Journe je, primjerice, promijenio vlasnika za 15.000 franaka.

Zdravstveno stanje Michaela Schumachera i dalje je misterij. Slavni vozač Formule 1  je 2013. doživio tešku skijašku nesreću, od tada se nije pojavljivao u javnosti, a porodica brižno skriva informacije o njemu. Međutim, poznato je da je tokom karijere bio strastveni kolekcionar satova, prenosi STA.

(FENA)