Rukometaši BiH večeras odmjeravaju snage s Portugalom

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras će gostovati Portugalu u prvom meču baraža za Svjetsko prvenstvo 2025, koje će se igrati u Hrvatskoj, Danskoj i Norveškoj.

U ovom susretu na klupi Zmajeva će debitovati novi selektor Damir Doborac, a naš tim će prvi put kao kapiten predvoditi pivot Senjamin Burić. On je izabran za kapitena u utorak na sastanku igrača, a njegov zamjenik je Marko Panić. Bit će nam ovo četvrti zvanični duel sa Portugalom u historiji. Portugalci imaju dvije, a BiH jednu pobjedu. U kvalifikacijama za SP 2015. BiH je slavila na domaćem terenu sa 31:29, a Portugal je potom na svom terenu bio bolji sa 27:26. U grupnoj fazi Evropskog prvenstva 2020. Portugal je slavio sa 27:24.

Pred početak priprema selektor BiH Damir Doborac se suočio sa problemima zbog povreda srednjeg beka Josipa Perića i desnog krila Luke Perića, dok je zbog privatnih obaveza otpao Admir Ahmetašević. Naknadne pozive dobili su Milan Vukšić (Izviđač), Amar Kendić (Maglaj) i Bekir Čordalija (Vogošća).

“Kad uzmemo naše i rezultate Portugala, oni su na papiru favoriti, ne bježimo od toga. Međutim, i mi imamo svoje adute. Uskraćeni smo sa vremenom, ali iskreno nadam da ćemo dati maksimum što se tiče tog pristupa. Ako budu bolji, pružit ćemo im ruku. Potrudit ćemo se da ne dozvolimo da nas dobiju baš tako lako. Imamo i mi želju da se što bolje predstavimo. Vjerujem da su igrači svjesni odgovornosti”, kazao je u najavi meča selektor Doborac, objavljeno je na stranici Rukometnog saveza BiH.

Pravdu na večerašnjem duelu će dijeliti Estonci Marion Kull i Alvar Tint, dok je delegat Jan Rudinsky iz Slovačke. Inače, arbitri iz Estonije su ove sezone sudili novom-starom šampionu BiH Izviđaču u domaćem meču protiv Chamberyja u okviru EHF Lige Evrope.

Na ovo gostovanje selektor Damir Doborac je poveo sljedeće igrače: Benjamin Burić, Harun Hodžić, Senjamin Burić, Luka Knežević, Marko Panić, Marko Majstorović, Ibrahim Haseljić, Adi Mehmedćehajić, Milan Vukšić, Matej Ljubić, Pavle Petrović, Nemanja Peštić, Adin Faljić, Mislav Grgić, Dejan Malinović, Mirko Herceg, Adnan Isaković.

Selektor će danas odrediti 16 igrača za meč, a jedan od njih će susret pratiti s tribina.

Patria