Rizik za učenike i sportaše: KK Krivaja upozorila na smrtnu opasnost od opreme koju koriste

O došta lošim uslovima u sportskoj dvorani u Zavidovićima mediji su već pisali, a nakon toga uslijedila su nova upozorenja jer uslovi koji vladaju u dvorani mogu dovesti do povređivanja, čak i potencijalne smrti učenika i sportaša.

Košarkaški Klub Krivaja upozorava da je oprema sa kojom rade stara preko 40 godina i da su koševi i i njihova ogoljena željezna konstrukcija postali velika opasnost i izvor problema za sve oni koji koriste, ne samo same koševe, već i dvoranu, nezavisno od toga li se u dvorani igra košarka ili ne.

Iz Krivaje navode da koševi mogu rezultirati povredama i nesrećama tokom svih sportskih aktivnosti, jer su dotrajali i ostarili sa tehnologijom koja se više ne koristi nigdje na svijetu. Također navode da je sada krajnje vrijeme da neko od nadležnih shvati ozbiljnost njihovih navoda, jer su i u godinama iza nas tražili pomoć za kupovinu novih koševa.

FOTO: KK Krivaja

S obzirom na lošu konstrukciju dešavalo se da ti koševi izgube stabilnost i padaju, te može doći do povreda ili čak potencijalno smrtnog ishoda. Sjetit ćemo se samo tužnog slučaja iz 2021. godine iz Travnika kada je dvanaestogodišnji dječak smrtno stradao u Osnovnoj školi „Turbe“ nakon što je na njega pala konstrukcija gola.

Veoma teški željezni koševi su još veća prijetnja za učenike i sportaše od golova. Ovim putem Košarkaški klub i predsjednik Mensur Marić u ime svih sportaša i učenika iz Zavidovića apeluje na Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona i Drugu osnovnu školu koji su vlasnici sportske dvorane u Zavidovićima i čiji učenici pohađaju nastavu u toj dvorani, kao i na gradsku službu Zavidovića koja upravlja dvoranom da pod hitno riješe problem starih i dotrajalih koševa.

“Nemojte da izgubimo jedan mladi život da bi nakon toga riješili ovaj problem”, apeluju iz KK Krivaja.