Posmrtni ostaci žrtava genocida pronađeni ispod fontane u Brčkom biće ukopani tokom naredne sedmice

Bh. javnost bila je uznemirena prošle godine nakon informacije da su u dvorištu ispod fontane u Brčkom pronađeni posmrtni ostaci žrtava genocida u Srebrenici. Činjenica da su posmrtni ostaci prebačeni u Brčko na najbolji mogući način pokazuje razmjere genocida u Srebrenici. Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH iznijela je za N1 nove informacije u vezi ovog slučaja.

“Tokom naredne sedmice, kada će se vršiti reekshumacija u Potočarima, ponovo će se otvoriti mezari 78 žrtava kako bi se pridodali posmrtni ostaci koji su naknadno ekshumirani i identificirani. Tada će se i posmrtni ostaci dvije žrtve genocida koji su pronađeni zabetonirani u fontani u dvorištu kuće doktora Nebojše Mraovića pripojiti posmrtnim ostacima koji su ranije pronađeni. Posmrtne ostatke ovih žrtava pronašli smo 2000. godine na dvije lokacije u Cerskoj, prošli su proces identifikacije i porodice su dale saglasnost za ukop. U to vrijeme su bili nekompletni posmrtni ostaci koji su pronađeni prošle godine u Brčkom i njihova tijela će biti kompletirana”, kazala ze Fazlić za N1.

Doktor Mraović je posmrtne ostatke pronašao na površini terena, odnio ih u Brčko i koristio za “svoj rad”, a potom ih je zabetonirao ispod fontane u dvorištu porodične kuće.

“Ovakav slučaj, sve ove godine tokom potrage za posmrtnim ostacima, nismo zabilježili. Ovo je zločin nad zločinima. Tužilaštvo BiH je vodilo istragu, ali su se proglasili nenadležnim. Najstrašnije je što doktor i dalje najnromalnije živi i radi u Brčkom i za ovako nešto nije procesuiran”, kazala je Fazlić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *