Osporeno imenovanje Dragane Čavke u UO RTRS-a: Morat će dokazivati da je Bošnjakinja

​Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske pokrenuo je danas mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa (veto) zbog imenovanja Dragane Čavke u Upravni odbor Radio-televizije Republike Srpske (RTRS), u koji je izabrana kao pripadnica bošnjačkog naroda.

Alija Tabaković, predsjednik Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS, kazao je da je ovim imenovanjem povrijeđen veto Bošnjaka, te će u sljedećim procedurama tražiti da Čavka dokaže da je Bošnjakinja, prenose Nezavisne novine. “Klub Bošnjaka je donio odluku o pokretanju zaštite vitalnog nacionalnog interesa na odluku o izboru za člana UO RTRS za osobu Dragana Čavka. Danas je bio posljednji rok da pokrenemo veto”, kazao je Tabaković.

Podsjeća da po Zakonu o javnom servisu RS, u Upravnom odboru RTRS-a, moraju biti članovi iz reda Srba, Hrvata, Bošnjaka.

“Narodna skupština RS je na prijedlog Komisije za izbor i imenovanja imenovala iz reda bošnjaka Draganu Čavku, koja se po našim saznanjima dosad izjašnjavala kao Srpkinja, a ona je predložena na poziciju koja pripada Bošnjacima. Slijedeći te informacije Klub Bošnjaka je odlučio da pokrene veto da bi se utvrdilo ko je u stvari Dragana Čavka, je li Bošnjakinja ili nije. Mi ne znamo njenu nacionalnost”, rekao je Tabaković za “Nezavisne novine”.

Na ovaj način, od imenovanja Dragane Čavke u UO RTRS-a još uvijek nema ništa, jer sada slijedi proces sazivanja sjednice Vijeća naroda RS na kojoj će se odlučivati da li je došlo do povrede veta.

Ako se utvrdi da nije, ovo pitanje ide pred Zajedničku komisiju Narodne skupštine RS i Vijeća naroda RS, a ako i tu ne bude postignuta saglasnost, onda se sve šalje pred Ustavni sud Republike Srpske.

Podsjećamo, Narodna skupština Republike Srpske 28. maja je izabrala Čavku za člana Upravnog odbora Radio-televizije Republike Srpske, a upravo je njeno imenovanje izazvalo najviše bure u javnosti.

Dragana Čavka, ranije Ristić, bila je pomoćnica ministra turizma RS, a dosad se izjašnjavala kao Srpkinja.

Nakon udaje za tada potpredsjednika SBB-a Admira Čavku, s prezimenom je, ispostaviće se ovih dana, promijenila i nacionalnu pripadnost.

Ona je kadar Socijalističke partije Petra Đokića.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *