Obavijest za građane iz Porezne uprave FBiH – Kantonalnog poreznog ureda SBK

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH – Kantonalnog poreznog ureda Novi Travnik izvršili su 13.06.2024. godine 36 inspekcijskih nadzora tzv. akcija, na području Jajca, Travnika, Novog Travnika, Donjeg Vakufa, Bugojna, Fojnice i Viteza kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost građevinarstva, ugostiteljstva, trgovine, proizvodnje i prodaje pekarskih proizvoda i drugih uslužnih djelatnosti. Predmet kontrola bila je provjera poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i angažovanje neprijavljenih radnika.

U toku kontrola inspektori Porezne uprave otkrili su 14 neprijavljenih radnika i 11 poreznih obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: angažovanje neprijavljenih radnika i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja izdata su 24 prekršajna naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 65.050,00 KM.

Porezna uprava Federacije BiH – Kantonalni porezni ured Novi Travnik će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *