Novi Travnik: Uhapšene dvije osobe zbog iznude novca od lokalnog političara

Novi Travnik: Uhapšene dvije osobe zbog iznude novca od lokalnog političara

Policijski službenici Federalne uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona, uz podršku Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, uspješno su realizirali operativnu akciju nazvanu “Dolina”.

U ovoj akciji uhapšene su dvije osobe, V.B. rođen 1975. godine i A.V. rođen 1987. godine, oba iz Novog Travnika. Oni su osumnjičeni za više krivičnih djela, uključujući iznudu, izazivanje opće opasnosti, neovlaštenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga te nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

Uhapšeni su navodno duži vremenski period vršili iznudu nad zastupnikom u Skupštini Srednjobosanskog kantona, prijeteći mu kako bi dobili novac. Ovo krivično djelo je izvršeno s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi.

Tokom pretresa, policija je otkrila i zaplijenila veliki broj komada vatrenog oružja, materiju koja podsjeća na opojnu drogu Cannabis, znatnu količinu novca, kao i mobilne telefone i SIM kartice koje su korištene za izvršenje navedenih krivičnih djela.

Osumnjičeni će biti predati Kantonalnom tužilaštvu Srednjobosanskog kantona, gdje će se protiv njih voditi daljnji postupak na osnovu izvještaja o počinjenom krivičnom djelu.