Netflix sve više ulaže u sportske događaje

U takmičarskom svijetu sportskog prijenosa uživo, Netflix čini još jedan korak u areni. U julu će medijski div prenositi bokserski meč između legendarnog borca Mikea Tysona i ličnosti društvenih mreža koji je postao bokser Jakea Paula, koji je 30 godina mlađi od Tysona.

Ovo će biti Tysonova prva profesionalna borba u 19 godina – a uprava Netflixa naplaćuje događaj, kao i ostale programe uživo, kao “kulturne trenutke” relevantne ne samo za gledatelje, već i za oglašivače.

Oglašavanje je jedan od najnovijih Netflixovih tokova prihoda, a kompanija je u aprilu u pismu dioničarima rekla da pokušava povećati oglase i učiniti ih “značajnijim doprinosom” poslovanju, prenosi Marx.

Netflix je prethodno zaštitio svoja ulaganja u sportove uživo, diferencirajući svoje pothvate u tom području – poput ugovora o licenciranju s WWE-om vrijednog 5 milijardi dolara – kao “sportsku zabavu”. Ali na posljednjem izvještaju o zaradi u aprilu, suizvršni direktor Ted Sarandos rekao je da Netflix nije “antisportski, već profitabilni rast”. Predložio je da bi pod pravim okolnostima kompanija mogla proširiti svoj sportski program uživo.

“Naša Sjeverna zvijezda treba povećati angažman, prihode i profit, a ako pronađemo prilike koje bismo mogli potaknuti na sve to, učinit ćemo to kroz sve veći izbor kvalitetne zabave”, rekao je Sarandos, piše CNBC.

“Dakle, kada i ako te prilike stignu, da možemo doći i učiniti to — što osjećamo kao da smo učinili u našem dogovoru s WWE-om — ako možemo ponoviti tu dinamiku i druge stvari, uključujući sport, sigurno ćemo ih pogledati”, dodao je.

Netflix je nedavno ugostio nekoliko drugih jednokratnih sportskih događaja uživo povezanih s serijama dokumentarnog tipa. Uživo je prenosio “Netflix Cup” prošlog novembra, gdje su se sučelili trkači Formule 1 i profesionalni igrači golfa, kao i “The Netflix Slam” u martu, na kojem su nastupile teniske zvijezde poput Rafaela Nadala. Kompanija se također oslanjala na humoristične emisije uživo, emitirajući mnoštvo događaja uključujući nedavno pečenje Toma Bradyja.

Ali Netflix bi uskoro mogao napraviti svoj najhrabriji potez u sportu dosad: stjecanje prava na ekskluzivni prijenos dvije NFL utakmica na Božić sljedeće sezone, prema Pucku.

Netflix ide “namjernim putem” kako bi pokušao razumjeti ishod i potencijalne prednosti sportskih programa uživo, prema Martyju Conwayu, pomoćniku na Univerzitetu Georgetown. Conway predaje kurseve o sportskom vodstvu i menadžmentu, a proveo je veći dio svoje karijere kao izvršni direktor marketinga za dvije momčadi Major League Baseballa.

“To je ono što oni vjerovatno ovdje testiraju, dok prolaze kroz razne sportove, tenis, boks, golf… Kakvu publiku dobivaju i kakav je odgovor na tržištu oglašavanja kada izađu na tržište s ovim vrste prilika”, rekao je Conway.

Analitičarka Needhama Laura Martin rekla je da misli da će Netflixovi pothvati sportskog streaminga povećati profit.

“Postoji klasa oglašivača koja želi biti uključena u sport, pa to proširuje njihov doseg u određene dolare za oglašavanje. A postoje i oglašivači koje Netflix može privući ovakvom vrstom sadržaja “koju drugačije ne može dobiti”, rekala je Martin.

Netflix bi čak mogao biti bolji od svojih vršnjaka u sportskom streamingu, smatra Brandon Katz, strateg industrije zabave u Parrot Analyticsu. Ogromno skladište sadržaja kompanije može pomoći zadržati gledatelje koji su se možda pretplatili samo na sportove uživo, rekao je, a Netflixovo poznavanje svoje niše publike može stvarno ojačati ciljane oglase.

Iako je rast njegovog nivoa oglašavanja spor, Katz je rekao da oglašivači općenito ostaju uzbuđeni zbog dugoročnog potencijala Netflixa. Od januara 2024. Netflixov nivo podržan oglasima imao je više od 23 miliona aktivnih korisnika mjesečno.

“Mislim da još uvijek postoji jak, jak afinitet prema platformi dugoročno gledano – vjerujem da oglašivači vide prednost”, rekao je.

Conway je rekao kako misli da će Netflix neizbježno još više zaroniti u sportove uživo, kao što je bio slučaj s mnogim streaming servisima, uključujući one u vlasništvu Applea, Amazona, Disneya i Warner Bros Discoveryja.